Durván drágulhat a kávé

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 08. 13:06

A jövő évtől szűkös ellátással és magasabb kávéárakkal kell szembesülniük a fogyasztóknak az EU-ban a német kávéipari szakmai képviseleti szervezet, a Deutscher Kaffeeverband szerint a beszerzési forrásokat környezetvédelmi szempontok szerint szűkítő uniós rendelkezés miatt.

A tavaly hatályba lépett erdőirtásmentes ellátási láncokról szóló uniós rendelet értelmében a jövőben a vállalatoknak átvilágítási nyilatkozatot kell benyújtaniuk arról, hogy 2020. december 31. után nem irtottak ki vagy károsítottak erdőt termékeik előállításához.

„Hiány léphet fel a német és az európai piacon. Az akkorra még beszerezhető kávé árai jelentősen emelkedni fognak”

– idézte a kávészövetség aggályait a Lebensmittel Zeitung élelmiszeripari szaklap pénteki száma.

Holger Preibisch, a német kávészövetség ügyvezető igazgatója az uniós rendelet alkalmazásának elhalasztását kérte a Lebensmittel Zeitung cikkében.

Az EU-Bizottság nem osztja a Deutscher Kaffeeverband aggályait. A német dpa hírügynökségnek az ügyben feltett kérdésére az illetékes szóvivő azt a választ adta, hogy „nincs tudomásuk olyan tényekről, amelyek alapján arra lehetne következtetni, hogy a rendelet az élelmiszerárak emelkedését eredményezné. A rendelet hatálya alá tartozó nyersanyagárakra gyakorolt hatás várhatóan nagyon korlátozott lesz.”

Kapcsolódó cikkeink