Értéknövelt, multifunkcionális biopolimer csomagolási rendszer kifejlesztése és gyártástechnológiájának megtervezése

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 06. 22. 10:10

Konzorcium keretében a DS Smith Packaging Hungary Kft, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Polifoam Műanyagfeldolgozó Kft 552,21 millió Ft támogatást nyert el az „Értéknövelt, multifunkcionális biopolimer csomagolási rendszer kifejlesztése és gyártástechnológiájának megtervezése” projekt megvalósítására. A projekt az NKFI Alap keretében valósul meg.

A projekt célja új, multifunkcionális biopolimer alapú csomagolási rendszerek kifejlesztése és szabályozott gyártástechnológiájának megtervezése.

A megvalósítás során széleskörű alapkutatási tevékenységet (pl. lágyítás, hőállóság növelés, erősítés) végzünk a politejsav (PLA) tulajdonságainak módosítására annak érdekében, hogy azok az innovatív csomagolástechnikai alkalmazások igényeinek (pl. szilárdság, merevség, hőtűrés, hőalaktartás, szívósság, ütésállóság, esztétikus megjelenés stb.) megfelelően rugalmasan és kontrolláltan alakíthatók legyenek.

Az előállított biopolimer típusokból lemezgyártást követő hőformázással, illetve habosítási eljárással tervezünk multifunkcionális csomagolástechnikai alapanyagokat előállítani.

Kapcsolódó cikkeink