Dreher Sörgyárak: munkahelyek és 46 milliárdos állami bevétel

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 14. 00:03

A Dreher Sörgyárak Zrt. magyar gazdaságra gyakorolt hatását vizsgálta az Ernst & Young felmérése, mely többek között megállapítja, hogy az adókon és járulékokon keresztül a társaság 46 milliárd forintos bevételhez juttatja a magyar államot.

A SABMiller magyarországi leányvállalata, a Dreher Sörgyárak Zrt. a magyar gazdaság fontos szereplője. Az állami bevételek mellett pozitív munkaerőpiaci jelenléte is, hiszen saját, beszállítói és partneri hálózatában 13700 munkahelyet teremt. A munkaerőpiacon betöltött szerep hozzáadott értékben is kifejezhető. A teljes hozzáadott érték becslések szerint 31 milliárd forint.
A sörfőzéshez felhasznált árpa 90%-át és a teljes kukorica mennyiséget hazai termelőktől vásárolja a vállalat, megrendelései révén a magyar mezőgazdaságban is fontos szerepet tölt be. Mindemellett a sörgyár elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett, mely áthatja a vállalat egész működését.
A Dreher Sörgyárak Zrt. teljes 45,6 milliárd forintos forgalmának 16 %-a, azaz 7,3 milliárd forint cégen belüli hozzáadott érték (a termelt érték és a beszerzett alapanyagok közötti különbség), a fennmaradó 84%-a szolgáltatóktól származik. Ebből a 38,3 milliárd forintból 28,6 milliárd forint a belföldi beszerzéseknek köszönhetően az országban marad. Az összeget 31,6 milliárd forintra emeli azon hazánkból – legfőképpen a mezőgazdasági szektorból – származó beszerzések értéke, amelyet más SABMiller leányvállalatok hasznosítanak.
A Dreher Sörgyárak Zrt. a felelős alkoholfogyasztás népszerűsítésében is aktív szerepet vállal. A vállalat 2008-ban indította útjára Felelős Alkoholfogyasztás Programját, Talmácsi Gábor gyorsasági motoros világbajnok közreműködésével. A társadalmi értékteremtés témakörében a vállalat a „Jövő Fiatal Vállalkozója” programon keresztül évek óta támogatja a magyar vállalkozói szellemet, és évente három kiválasztott fiatalt támogat 6 millió forint kezdőtőkével és 6 hónapos szakmai tanácsadással.
Kapcsolódó cikkeink