Drasztikusan csökkenthető a szarvasmarhák gázkibocsátása hínárral dúsított takarmánnyal
Nyolcvankét százalékkal kevesebb metánt bocsátottak ki azok a szarvasmarhák, amelyek kis mennyiségű hínárral dúsított takarmányt kaptak öt hónapon át – derült ki egy új tanulmányból.
A Plos One című folyóiratban publikált eredmények egy korábbi kutatásra épülnek, amely azt mutatta, hogy a hínár képes csökkenteni a tehenek metánkibocsátását rövid távon – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.
„Most szilárd bizonyítékunk van arra, hogy a hínárral etetés hatékony módszer az üvegházhatású gázok csökkentésére, és hogy ez a jótékony hatás hosszú távon megmarad” – mondta Ermias Kebreab, a Kaliforniai Egyetem davisi campusának (UC Davis) kutatója és az intézmény szárnyai alatt működő World Food Center igazgatója.
A tehenek a gyomrukban lévő mikrobák révén termelnek metánt a rostban gazdag táplálékuk emésztésekor, egy fermentációhoz hasonló folyamat közben.
A metán ugyan a szén-dioxidnál rövidebb ideig marad meg a légkörben, ám több mint 30-szor hatékonyabban fogja fel a hőt, azaz ennyivel erősebb üvegházhatással bír, mint a szén-dioxid.
Az Asparagopsis taxiformis nevű hínárfaj képes részben semlegesíteni a tehenek gázkibocsátást.
Az Egyesült Államok emissziójának 10 százalékáért a mezőgazdaság a felelős, döntően a szarvasmarhák böfögése és – kisebb részben – bélgáza révén felszabaduló metán miatt. A klímavédelmi aktivisták egy része éppen ezért kampányol a húsfogyasztás visszaszorításáért, ám a UC Davis kutatói szerint a jelenlegi hústermelést klímabarátabbá lehet tenni pusztán azzal, hogy hínárral keverik a szarvasmarhák takarmányát.
Kebreab és kollégái két évvel ezelőtt megállapították, hogy a hínárral etetés nincs hatással a tehenek tejének ízére. A mostani, húsmarhákon végzett vizsgálat szerint a hínár nem befolyásolja az állatok húsának ízét sem.
A szakemberek szerint a következő kihívás az lesz, hogy biztosítani kell a gazdák számára a megfelelő mennyiségű Asparagopsis taxiformist. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Az ESG fenntarthatóság egyre fontosabb a hazai kkv-k számára
A fenntarthatóság és a vállalatirányítási szempontok (ESG: Environmental, Social, Governance)…
Tovább olvasom >Megalakult a Fenntartható Csomagolásért Egyesület
A fenntartható csomagolási megoldások előmozdítása érdekében megalakult a Fenntartható Csomagolásért…
Tovább olvasom >A Valentin-napi hulladék kétharmada nem újrahasznosítható
Az Európai Unióban egyetlen Valentin-napon több mint 100 000 tonna…
Tovább olvasom >További cikkeink
Valentin-nap hétvégéjének estéin a szerelmeseké lesz a McDonald’s megújult Nyugati téri étterme
A szerelmeseket várja február 14-én és 15-én péntek és szombat…
Tovább olvasom >K&H: mit mutat a fiatalok pénztárcája? Minden negyedik magyar huszonéves képtelen félretenni
Bár a fiatalok 57 százaléka rendelkezik valamekkora megtakarítással, 25 százalékuk…
Tovább olvasom >Koleszterinszint újragondolva: gyógyszer, mikroszterolok, intervall tréning
A koleszterinszint az egészség egyik csendes indikátora. Az évek során…
Tovább olvasom >