Drasztikus gazdasági visszaesésre számít a német bankszövetség

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 03. 19. 11:04

A német bankszövetség szerint az idén akár 4-5 százalékkal is csökkenhet a németországi bruttó hazai termék a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett intézkedések miatt.

A Bundesverband deutscher Banken (BdB) vezető közgazdásza, Stefan Schneider megjegyezte ugyanakkor, hogy a harmadik negyedévben már ismét erőre kaphat a konjunktúra és 2021-ben már két százalék lehet az éves GDP-növekedés.
“Drámainak tűnő számok ezek, de szó sincs arról, hogy ez lenne a világvége” – fogalmazott Stefan Schneider a bankszövetség prognózisáról szerdán tartott telefonkonferencián. A német GDP legutóbb a világgazdasági válság következtében 2009-ben csökkent ötszázalékos mértékben.
“A koronavírus-krízis gazdasági következményeinek enyhítése érdekében azonnali és hathatós támogatással kell a vállalatok segítségére sietni” – jelentette ki Christian Ossig, a BdB igazgatója. Hozzátette: “Első lépésként a KfW német állami fejlesztési bank hitelprogramjának keretében nyújtott támogatások ennek megfelelő eszközei lehetnek.”
“A helyzet súlyos, de a bankok és a takarékpénztárak eltökélt szándéka, hogy ügyfeleik mellé álljanak a bajban. A bankok készen állnak megtenni minden tőlük telhetőt a krízis következményeinek enyhítésére” – szögezte le Ossig. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink