Dráguló gabonák
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan nyomon követi, és a rendszeres kiadványaiban közreadja a világ mezőgazdasági- és élelmiszeriparitermék-piacainak tendenciáit.
Magyarországon az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 74,6 ezer forint/tonna (+29 százalék), a takarmánybúzáé 70,8 ezer forint/tonna (+38 százalék), a takarmánykukoricáé 74,1 ezer forint/tonna (+61 százalék) volt április utolsó hetében, az AKI PÁIR adatai szerint.
Ezzel egy időben a repcemag termelői ára 168,6 ezer forint/tonna, az ipari napraforgómagé (magas olajsavtartalmú napraforgómaggal együtt) 168,4 ezer forint/tonna (+35 százalék) volt. A full-fat szóját (33 százalék fehérje-, 12 százalék olaj- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) 187,4 ezer forint/tonna (+40 százalék) áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették ugyanekkor. A szójabab termelői ára 178,1 ezer forint/tonna volt április utolsó hetében.
A fehércukor világpiaci átlagára 2021 márciusában 379 euró/tonna volt, 2 százalékkal csökkent a februárihoz képest.
***
Az AKI PÁIR adatai szerint a 18. héten került piacra a belföldi, primőr, csomós kiszerelésű sárgarépa 250 forint/kiszerelés és a petrezselyemgyökér 320 forint/kiszerelés áron. A belföldi, fóliás szamócát a vizsgált héten 2100, a fajtajelölés nélküli hazai almát 310 forint/kilogramm áron kínálták, az előbbit 12 százalékkal alacsonyabb, az utóbbit 7 százalékkal magasabb áron az előző évi 18. hetihez képest.
A fehér és a zöld spárgát 18 százalékkal magasabb áron kínálták 2021 16–18. hetében az előző év azonos időszakához képest.
A 18. héten újdonságként megjelenő hazai karfiol (16 cm+ méret) 600 forint/kilogramm leggyakoribb ára 3 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos heti primőr karfiol árát. Az Olaszországból importált karfiol 532 forint/kilogramm ára alatta maradt a 2020 azonos heti 580 forint/kilogramm árának ugyanekkor.
***
Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) áprilisi előrevetítése szerint az USA sertéshústermelése 6 százalékkal csökkenhet 2021 második negyedévében a 2020. április–júniusban előállított mennyiséghez viszonyítva. Az USDA szakértői a hízósertés termelői árának 97 százalék körüli emelkedésére számítanak a vizsgált összehasonlításban. A belső fogyasztás 4 százalékkal nőhet, ugyanakkor sertéshús értékesítése a nemzetközi piacon nem változik számottevően.
Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 26 százalékkal több, 1 millió tonna (friss, fagyasztott és feldolgozott) sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon 2021 első két hónapjában, mint egy évvel korábban. Az export 61 százaléka Kínába irányult, ahova az egy évvel korábbinál 27 százalékkal több, 622 ezer tonna uniós sertéshús került a vizsgált időszakban.
Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 514 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2021 márciusában, ami 23 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 21 százalékkal volt alacsonyabb 2021 márciusában 2020 azonos hónapjához képest. //
Kapcsolódó cikkeink
Itt vannak az első eredmények: ennyivel alacsonyabb a hazai agrárium CO2 kibocsátása
Nemcsak globális és uniós szinten, hanem már a hazai termelőkre…
Tovább olvasom >AKI: olcsóbbak az idénygyümölcsök tavalyhoz képest
Olcsóbbak az idénygyümölcsök tavalyhoz képest, a zöldségek nagy része sem…
Tovább olvasom >A cseresznye termelői ára 14 százalékkal alacsonyabb
Az Eurostat adatai szerint az unió a friss cseresznye tekintetében…
Tovább olvasom >További cikkeink
Cégtrend 2024-ben: pozitívabb félév, de még mindig negatív üzenet
Az elmúlt öt év legalacsonyabb cégszámát idén júniusban regisztrálták. Az…
Tovább olvasom >A Magyar Marketing Szövetség a szakma utánpótlásáért
A Magyar Marketing Szövetség aktívan tesz a szakma jövőjéért, ezért…
Tovább olvasom >A Tetra Pak bejelentette, hogy Alex Henriksen lesz a kelet-európai régió ügyvezető igazgatója
A Tetra Pak, a világ egyik vezető élelmiszerfeldolgozással és csomagolással…
Tovább olvasom >