Drágulnak az alapvető élelmiszerek
Hamarosan drágulhat a kenyér, a tej és a baromfi, a feldolgozott húsárunak viszont húsvétig nem nő az ára.
Az év elején a húsfeldolgozók azért nem gondolhatnak áremelésre, mert ez számukra holtszezon, ekkor ugyanis az átlagos fogyasztás mintegy 15 százalékkal mérséklődik minden évben. A sütőiparban 10-I5 százalékos drágulásra volna szükség ahhoz, hogy az utóbbi időben bekövetkezett költségemelkedést a pékek fedezni tudják. A pékségek döntő hányada a múlt évben vagy nem ért el pozitív gazdasági eredményt, vagy veszteséges volt. Így létkérdéssé vált számukra, hogy átadási áraikat növelni tudják. Erről februárban kívánnak egyeztetni a kiskereskedelmi áruházláncok képviselőivel. A baromfitermékek átadási áraiban minimum tízszázalékos emelés lenne szükséges – vélik szakértők. A tejfeldolgozók 4-8 százalékos átlagos átadási árnövelést szeretnének elérni, mivel a tejtermelés az utóbbi időben mintegy tíz százalékkal esett vissza, a feldolgozható tej mennyisége pedig még ennél is nagyobb mértékben mérséklődött. A magyar piacot érzékenyen érinti a növekvő tejimport is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Rekord magasságba szökött a svájci Lidl sajtexportja tavaly
Tizenöt éves fennállásának legerősebb évét zárta a svájci Lidl sajtexport…
Tovább olvasom >Alkoholmentes sörbe invesztál Robbie Williams
Robbie Williams személyében befektetőt kapott az ausztrál Heaps Normal alkoholmentes…
Tovább olvasom >Bővíti sajtgyártó kapacitását az Arla Foods Bahreinben
50,9 millió eurót, azaz mintegy 59,4 millió dollárt invesztál az…
Tovább olvasom >