Drágulnak az alapvető élelmiszerek
Hamarosan drágulhat a kenyér, a tej és a baromfi, a feldolgozott húsárunak viszont húsvétig nem nő az ára.
Az év elején a húsfeldolgozók azért nem gondolhatnak áremelésre, mert ez számukra holtszezon, ekkor ugyanis az átlagos fogyasztás mintegy 15 százalékkal mérséklődik minden évben. A sütőiparban 10-I5 százalékos drágulásra volna szükség ahhoz, hogy az utóbbi időben bekövetkezett költségemelkedést a pékek fedezni tudják. A pékségek döntő hányada a múlt évben vagy nem ért el pozitív gazdasági eredményt, vagy veszteséges volt. Így létkérdéssé vált számukra, hogy átadási áraikat növelni tudják. Erről februárban kívánnak egyeztetni a kiskereskedelmi áruházláncok képviselőivel. A baromfitermékek átadási áraiban minimum tízszázalékos emelés lenne szükséges – vélik szakértők. A tejfeldolgozók 4-8 százalékos átlagos átadási árnövelést szeretnének elérni, mivel a tejtermelés az utóbbi időben mintegy tíz százalékkal esett vissza, a feldolgozható tej mennyisége pedig még ennél is nagyobb mértékben mérséklődött. A magyar piacot érzékenyen érinti a növekvő tejimport is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Lassanként visszaépülhet a kiskereskedelmi forgalom és lakossági fogyasztás
A kiskereskedelmi forgalom alakulása és a lakossági fogyasztás visszaépülése az…
Tovább olvasom >Túl vagyunk 2 millió visszaváltott palackon, de még vannak gondok
Az év eleje óta Magyarországon vissza lehet váltani a fém,…
Tovább olvasom >NAK-FruitVeB: jó szezonra számítanak a csemegekukorica termelők
Idén jó szezonra számítanak a termelők, bőven jut a feldolgozóiparba…
Tovább olvasom >