Drágul Európa is

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 05. 02:04

Októberben az egy hónappal korábbival egyező, 3 százalékos euróövezeti inflációt mért a Eurostat. A 27 tagú EU-ban ennél rosszabb a helyzet, mert októberben 3,4 százalék volt az éves áremelkedés a szeptemberi 3,3 százalék és a tavaly októberi 2,3 százalékos éves áremelkedés után. Szeptemberhez képest 0,3 százalékkal emelkedtek az árak októberben.

Az euróövezeten belül az árak a legnagyobb mértékben Észtországban és Szlovákiában növekedtek októberben, éves 4,7, illetve 4,6 százalékkal. A legkisebb éves áremelkedés Írországban volt, 1,5 százalékos.

Az euróövezeten kívüli az uniós tagországok között a legnagyobb áremelkedés Nagy-Britanniában volt, 5,0 százalékos és Lettországban, 4,3 százalékos. A legalacsonyabb éves inflációt Svédországban regisztrálták, 1,1 százalékosat, valamint a Cseh Köztársaságban, 2,6 százalékosat.

Éves szinten a közlekedési költségek emelkedtek a legnagyobb mértékben az euróövezetben, 5,8 százalékkal. A második, 5,1 százalékkal a lakásárak emelkedése, valamint 4,4 százalékkal az alkohol- és dohánytermékek áremelkedése következett.

Kapcsolódó cikkeink