Drága a bárányhús, de egyre népszerűbb
Közeleg a húsvét, és a hagyományos slágerek – a sonka és a tojás -mellett, sok magyar asztalán bárány is helyet kap. De mi áll a hazai bárányágazat mögött, mennyi hús fogy az ünnepek alatt, és milyen kihívásokkal néznek szembe a gazdák? A Hello Vidék magazin ezúttal Dr. Kukovics Sándorral, a Juh Terméktanács ügyvezető igazgatójával beszélgetett.
Gazdák és takarmányárak
A beszélgetés kezdetén a gazdák évet értékelése került terítékre. Dr. Kukovics Sándor rámutatott, hogy az energia és takarmányárak negatív hatással voltak a juhágazatra. Bár a szemes gabonapiac árai jelentős mértékben visszaestek, a bárányhizlaláshoz használt takarmányok árai magas szinten maradtak. A juhágazat erősen támogatásfüggő, és több kihívással szembesül: gondot jelent az állományok elaprózottsága, a kis egyenkénti nyájméret, a képzett munkaerő hiánya és az energiaárak elszabadulása.
Húsvéti fogyasztás és jelentős növekedés
A beszélgetés fókuszában a húsvéti fogyasztás állt. Dr. Kukovics Sándor elmondta, hogy a húsvéti szezon hagyományosan meghatározó az éves bárányértékesítésekben. A bárányhús fogyasztásának szezonja azonban már nem csak erre az időszakra koncentrálódik, hanem a turizmushoz is kötődik. A felméréseik szerint a húsvéti szezonban a fogyasztás az éves mennyiség 35-40%-át teszi ki.
Exportpiac és árak
A vágójuh exportpiacán érdekes helyzet alakult ki, mivel idén a Húsvét és a mohamedán Ramadán ünnepi időszak időben összecsúszik. Ennek hatására a két külön ünnep által okozott kereslet most egy hullámban jelenik meg a piacon. Emellett a korábbi húsvéti időpont és az élő vágóbárányok szállítási vége előtti testsúly elérésének nehézségei is árhatást gyakorolnak. A Vörös tenger környékén kialakult konfliktus miatt megnehezült az élőállatok szállítása a közel-keleti és az észak-afrikai országokba. Az árakat a nemzetközi kereslet határozza meg, ami a kereskedelmi cégek nagyobb szerepét erősíti a termelőkkel szemben. Az árak jelenleg karácsonyi szinten vannak, és a választási bárányok ára már most eléri a tavalyi karácsonyi szintet.
Hazai Fogyasztás és HORECA
A hazai fogyasztásra a COVID hatása és az egy főre jutó fogyasztás csökkenése is hatással volt. A HORECA kereslet visszaesése miatt az egy főre jutó hazai fogyasztás 2020-ra 0,24 kg-ra csökkent. A HORECA szektor részbeni magára találása azonban járul hozzá a fogyasztás növekedéséhez, és a jelenlegi becslések szerint 2024-ben az egy főre jutó fogyasztás elérheti ismét a 0,28 kg/fő/év szintet.
Bárányhús egészségügyi értéke és fenntarthatósága
Végül, a beszélgetés során Dr. Kukovics Sándor kiemelte a bárányhús egészségügyi előnyeit, például a magas fehérje- és alacsonyabb zsírtartalmat, valamint a kiváló ásványi anyagokat és vitamintartalmat. Rámutatott a bárányhús sokoldalú felhasználhatóságára, és kiemelte a juhtartás és bárányhús előállítás fenntarthatóságát, környezetmegóvó hatásait a más állatfajokkal való összehasonlításban.
A beszélgetés során Dr. Kukovics Sándor átfogó képet nyújtott a bárányágazatról, annak kihívásairól és a húsvéti szezon jelentőségéről a hazai és nemzetközi piacon.
Kapcsolódó cikkeink
Húsvét után sem enyhült az utazási láz
Húsvét után sem enyhült az utazási láz, április 17-27. között…
Tovább olvasom >Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a NOE és a CBA közös húsvéti akcióján
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a Nagycsaládosok Országos…
Tovább olvasom >Megnövelt kapacitással segíti a húsvéti visszaváltást a MOHU
Az ünnepek közeledtével várhatóan a boltok forgalma növekedni fog, így…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: árréskorlátozást vezetne be a kormány a háztartási cikkeket árusító boltokra
A kormány szerdán tárgyalhatja, csütörtökön pedig várhatóan elfogadhatja azt az…
Tovább olvasom >Rekordméretű élelmiszergyűjtést szervez a Magyar Élelmiszerbank Egyesület pénteken és szombaton
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett pénteki és szombati adománygyűjtésen…
Tovább olvasom >A Pick Szeged Zrt. nyeresége csökkent, árbevétele nőtt tavaly
A Pick Szeged Zrt. adózott eredménye 2024-ben 6,7 milliárd forint…
Tovább olvasom >