Drága a bárányhús, de egyre népszerűbb
Közeleg a húsvét, és a hagyományos slágerek – a sonka és a tojás -mellett, sok magyar asztalán bárány is helyet kap. De mi áll a hazai bárányágazat mögött, mennyi hús fogy az ünnepek alatt, és milyen kihívásokkal néznek szembe a gazdák? A Hello Vidék magazin ezúttal Dr. Kukovics Sándorral, a Juh Terméktanács ügyvezető igazgatójával beszélgetett.
Gazdák és takarmányárak
A beszélgetés kezdetén a gazdák évet értékelése került terítékre. Dr. Kukovics Sándor rámutatott, hogy az energia és takarmányárak negatív hatással voltak a juhágazatra. Bár a szemes gabonapiac árai jelentős mértékben visszaestek, a bárányhizlaláshoz használt takarmányok árai magas szinten maradtak. A juhágazat erősen támogatásfüggő, és több kihívással szembesül: gondot jelent az állományok elaprózottsága, a kis egyenkénti nyájméret, a képzett munkaerő hiánya és az energiaárak elszabadulása.
Húsvéti fogyasztás és jelentős növekedés
A beszélgetés fókuszában a húsvéti fogyasztás állt. Dr. Kukovics Sándor elmondta, hogy a húsvéti szezon hagyományosan meghatározó az éves bárányértékesítésekben. A bárányhús fogyasztásának szezonja azonban már nem csak erre az időszakra koncentrálódik, hanem a turizmushoz is kötődik. A felméréseik szerint a húsvéti szezonban a fogyasztás az éves mennyiség 35-40%-át teszi ki.
Exportpiac és árak
A vágójuh exportpiacán érdekes helyzet alakult ki, mivel idén a Húsvét és a mohamedán Ramadán ünnepi időszak időben összecsúszik. Ennek hatására a két külön ünnep által okozott kereslet most egy hullámban jelenik meg a piacon. Emellett a korábbi húsvéti időpont és az élő vágóbárányok szállítási vége előtti testsúly elérésének nehézségei is árhatást gyakorolnak. A Vörös tenger környékén kialakult konfliktus miatt megnehezült az élőállatok szállítása a közel-keleti és az észak-afrikai országokba. Az árakat a nemzetközi kereslet határozza meg, ami a kereskedelmi cégek nagyobb szerepét erősíti a termelőkkel szemben. Az árak jelenleg karácsonyi szinten vannak, és a választási bárányok ára már most eléri a tavalyi karácsonyi szintet.
Hazai Fogyasztás és HORECA
A hazai fogyasztásra a COVID hatása és az egy főre jutó fogyasztás csökkenése is hatással volt. A HORECA kereslet visszaesése miatt az egy főre jutó hazai fogyasztás 2020-ra 0,24 kg-ra csökkent. A HORECA szektor részbeni magára találása azonban járul hozzá a fogyasztás növekedéséhez, és a jelenlegi becslések szerint 2024-ben az egy főre jutó fogyasztás elérheti ismét a 0,28 kg/fő/év szintet.
Bárányhús egészségügyi értéke és fenntarthatósága
Végül, a beszélgetés során Dr. Kukovics Sándor kiemelte a bárányhús egészségügyi előnyeit, például a magas fehérje- és alacsonyabb zsírtartalmat, valamint a kiváló ásványi anyagokat és vitamintartalmat. Rámutatott a bárányhús sokoldalú felhasználhatóságára, és kiemelte a juhtartás és bárányhús előállítás fenntarthatóságát, környezetmegóvó hatásait a más állatfajokkal való összehasonlításban.
A beszélgetés során Dr. Kukovics Sándor átfogó képet nyújtott a bárányágazatról, annak kihívásairól és a húsvéti szezon jelentőségéről a hazai és nemzetközi piacon.
Kapcsolódó cikkeink
Húsvét után sem enyhült az utazási láz
Húsvét után sem enyhült az utazási láz, április 17-27. között…
Tovább olvasom >Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a NOE és a CBA közös húsvéti akcióján
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a Nagycsaládosok Országos…
Tovább olvasom >Megnövelt kapacitással segíti a húsvéti visszaváltást a MOHU
Az ünnepek közeledtével várhatóan a boltok forgalma növekedni fog, így…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >