Dr. Kozák Tamás: elvitte a boltok profitját a kiskereskedelmi adó

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 11. 12:20

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) új főtitkára, Dr. Kozák Tamás, először vett részt szakmai előadóként a Pénzcentrum RETAIL DAY 2024 konferenciáján. Az eseményen bemutatott előadásában Dr. Kozák a kereskedelem aktuális helyzetéről és változásairól beszélt, kiemelve a gazdasági trendek és a fogyasztói szokások átalakulásának fontosságát.

Dr. Kozák Tamás szerint a kiskereskedelmi szektor számára kihívást jelent az elszegényedés fokozódása és az egyre növekvő jövedelmi egyenlőtlenségek Magyarországon. A társadalom alsó és felső 20 százalékának jövedelme egyre távolodik egymástól, ami az élelmiszerre fordított kiadások növekedésében is megmutatkozik. Az OKSZ főtitkára hangsúlyozta, hogy ez a trend az elszegényedés erősödését jelzi, és kiemelt figyelmet igényel a döntéshozók részéről.

A kiskereskedelmi szektor nyereségszintjének alakulása is komoly kihívásokkal néz szembe. Dr. Kozák szerint a kiskereskedelmi adó gyakorlatilag elvitte a nyereséget, ami 2-3% körül alakul a szektorban. Az árak emelkedése és az árrés csökkenése tovább nehezíti a kiskereskedők helyzetét, és a középkategóriás vállalkozások válnak a nyereség hordozóivá.

A főtitkár arra is rámutatott, hogy a kereskedelem hozzáadott értéke a GDP-hez csökken, ami részben az alacsonyabb nyereségszint és a középkategóriás cégek visszaesése miatt következik be. Ugyanakkor pozitívumként említette, hogy javul az élőmunka-hatékonyság a szektorban, és továbbra is jelentős munkaerő dolgozik a kereskedelmi vállalkozásokban.

 

Kapcsolódó cikkeink