Dömpingáron, ellenőrizetlenül érkezik az ukrán méz a magyarországi kiszerelőüzemekbe

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 03. 13. 11:25

Jelentősen visszaesett a hazai termelői méz forgalma tavaly, ami nemcsak a méhészeket hozza nehéz helyzetbe, de hosszabb távon a beporzást is kérdésessé teszi az agráriumban – figyelmeztetnek a Tehetsz méh többet! program támogató szervezetei.

Tavaly a kínai mézimport mellett megerősödött az ukrán, ahonnan szintén dömpingáron, ellenőrizetlenül érkezik a méz a magyarországi kiszerelőüzemekbe, amelyek ezért nem vásároltak jelentős mennyiségben hazai mézet. A magyar termelők nagy felvásárlók híján közvetlenül próbálják eladni a vevőknek árujukat, amelyre egyrészt nincsenek felkészülve, másrészt a kereslet az infláció hatására csökken, miközben a termelés költségei nőttek. Más uniós országokban is hasonló nehézségekkel szembesülnek a méhészek, ezért az uniós eredetmegjelölés szigorítását és az import minőségellenőrzését sürgetik.

„Ha nem változik a helyzet, tíz-tizenöt éven belül abbamaradhat a méztermelés az Európai Unióban. Ez pedig nemcsak a méhészeket hozza nehéz helyzetbe, hanem a beporzástól függő kultúrnövények termelőit is. Hiszen mézet lehet importálni, de beporzást nem, márpedig azt a vadbeporzók pusztulása miatt egyre inkább a házi méhek végzik”

– figyelmeztet Vida József, a Tehetsz méh többet! program alapítója.

 

 

Kapcsolódó cikkeink