Dominál a drogéria

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 11. 17. 09:52

A dekorkozmetikumok kiskereskedelmi forgalma meghaladta az 5 milliárd forintot, idén január–augusztus között. A növekedés mértéke 10 százalék, a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva. Mennyiséget tekintve 2 százalékkal többet adtak el a kiskereskedelemben, mint egy évvel korábban, a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe szerint.

dr

Ami az eladáshelyek szerepét illeti: dominál a drogéria. Egyik nyolc hónapos időszakról a másikra kis mértékben, 88 százalékról 89-re növekedett a bolttípus piaci részesedése, értéket tekintve.

A 2500 négyzetméternél nagyobb üzletek részesedésének mutatója stabilan 11 százalék.

A szupermarketet és diszkontot magában foglaló 401–2500 négyzetméteres csatorna részaránya tavaly január–augusztus között még 1 százalék volt. Idén azonban statisztikailag már nem ragadható meg a forgalmuk.

Eléggé erősek és stabilak a gyártói márkák. Értékben mért piaci részesedésük a legutóbbi nyolc hónap során 89 százalékot ért el, ahogyan egy évvel korábban is.

Dekorkozmetikumok tévéreklámjára idén az első félévben listaáron összesen 1,358 milliárd forintot költöttek az érintett vállalatok; 85 százalékkal többet, mint múlt év január–június között. Meg kell azonban jegyezni, hogy a hivatalos listaárhoz képest a valóságban kevesebbet szoktak fizetni a reklámokért.

Kapcsolódó cikkeink