Diszkrimináció miatt perelnek a Wal-Mart női alkalmazottai

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 03. 29. 12:10

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság ma kezdi tárgyalni azt az eljárást, amelyet az amerikai diszkont hálózat, a Wal-Mart női alkalmazottai indítottak diszkrimináció miatt.

A Legfelsőbb Bíróság előtt fontos döntés áll, hiszen ha jóváhagyja a keresetet, akkor azon nők kis csoportja, akik egyenlőtlen bérezés miatt indítottak pert a Wal-Mart ellen, több millió károsultat is képviselhet. Jóváhagyás esetén ez lehet az eddig legnagyobb, nemi megkülönböztetés mellett indított csoportos per, amely akár dollármilliárdos kártérítési kötelezettséggel is végződhet.

A felperesek azt állítják, hogy a diszkont óriás 1998 óta diszkriminálja a női alkalmazottait a bérezés és az előléptetések terén is. Ezért a fizetések visszamenőleges kiigazítását és bírság kiszabását követelik. A Wal-Mart jogi képviselője azzal érvel, hogy az eljárást kezdeményező nők pozíciója túlzottan eltérő ahhoz, hogy közösen indíthassanak pert.

Az ügyet kezdeményező alkalmazott, Betty Dukes a Reutersnek nyilatkozva aláhúzta, hogy kizárólag a csoportos per segítségével vívhatja ki igazát, hiszen a cég túl nagy gazdasági erőt képvisel. A csoportos perek lényege, hogy tetszőleges számú felperes közös eljárást indíthat érdeksérelem esetén, így az egy főre jutó költségek az egyéni perek esetében alkalmazottak töredékére esnek vissza. Amennyiben a bíróság megállapítja a jogsértést, a kiszabott kártérítés a per minden résztvevőjének automatikusan jár – írja a Reuters nyomán a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink