Diszkontoknál a bevétel több mint felét viszik el a saját márkák

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 06. 07:31

Ahogyan terjeszkednek a hazai és a nemzetközi boltláncok, úgy teljes forgalmukból egyre nagyobb arányban részesednek saját márkás termékeik. Élelmiszernél a kereskedelmi márkák piacrésze értékben 22-ről 23 százalékra emelkedett tavaly, éves összehasonlításban. Ez mintegy 300 milliárd forintot jelent. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat az általa mért 90 élelmiszer-kategória kiskereskedelmi forgalma alapján.

Háztartási vegyi árunál és kozmetikumnál változatlanul 17 százalék a láncok saját márkáinak a piacrésze. Ezzel kereken 50 milliárd forint került a pénztárakba, a Nielsen által mért 60 termékkategória bolti eladása során, múlt évben.

A kereskedelmi márkák terjedésének motorja a diszkont csatorna; forintban mért élelmiszer-forgalmából 54-ről 57 százalékra nőtt a bolttípus saját márkás termékeinek részaránya, egyik évről a másikra. Háztartási vegyi árunál és kozmetikumnál 56-ról 58 százalékra változott a mutató. Figyelemre méltó, hogy a vegyi kategóriák mennyiségi eladásából már 93 százalékot vittek el a diszkontok kereskedelmi márkái.

Kapcsolódó cikkeink