Dió bemutatót és érzékszervi bírálatot tartott a Nébih a Pölöskei Fajtakísérleti Állomásán
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) február 18-án dió bemutatót és érzékszervi bírálatot tartott Pölöskén, a Fajtakísérleti Állomásán. A résztvevők érzékszervi bírálaton értékelhették a hazai államilag minősített fajtákat és fajta újdonságokat, valamint a világ fő diófajtáinak termés minőségéről szerezhettek tapasztalatot.

Az előadás egyik pontja volt a versenyhelyzetet, amellyel ma a hazai diótermesztőknek szembe kell nézni (Fotó: Nébih)
A bemutató alkalmával a hazai dióágazat előtt álló lehetőségeket és kihívásokat vitatták meg a Nébih Fajtakísérleti Állomásán. Szili Ferenc, Nébih Pölöskei Fajtakísérleti Állomásának vezetője az ott folyó kísérleti munkát ismertette, ahol mintegy 20 gyümölcstermő növényfajból több, mint 1000 szőlő- és gyümölcsfajtát vizsgálnak. Külön kitért a héjas gyümölcsök, így a dió növényvédelmi sajátosságaira. A szakmai egyeztetésen a termelők megerősítették, hogy az elmúlt évek során a biotikus stressz mellett egyre több abiotikus kár tapasztalható a héjas ültetvényekben.
A közismert tavaszi fagyveszély mellett, forró aszályos nyár alkalmával a termés napégést szenvedhet a korona napsugárzásnak leginkább kitett részén
A már ismert dió kórokozók és kártevők mellett újabbak jelennek meg, így a növényvédelem tervezésekor meghatározó szemponttá vált az ezek ellen való védekezés is. Varga László, az MGEI szaporítóanyag felügyelője előadásában ismertette a minőségi dió szaporítóanyag jellemzőit és az oltvány növényanyag előnyeit. Szani Zsolt, témavezető az egykori magonc ültetvények és a mai korszerű oltványból létesült ültetvények tapasztalatait hasonlította össze. Az előadás egyik pontja volt a versenyhelyzetet, amellyel ma a hazai diótermesztőknek szembe kell nézni, valamint azok az intenzív technológiai elemek, amelyekkel versenyképes ültetvények hozhatók létre, különös tekintettel a korszerű nemes- és alany fajtahasználatra.
Az érzékszervi bírálaton, a fajtákat héjas, illetve bél dióként is értékelték a résztvevők. A rendezvény zárásaként, az új dió fajtagyűjtemény parcelláit tekintették meg.
Nébih
Kapcsolódó cikkeink
A mesterséges vízpótlás a táj természetes alkalmazkodóképességét segíti
A klímaváltozás miatt elkerülhetetlenül szükséges mesterséges vízpótlás a táj természetes…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: rendkívüli segítséghez jutnak a súlyos tavaszi fagykárt szenvedett szőlő- és gyümölcstermelők
Az idén több hullámban érkező tavaszi fagy súlyos károkat okozott…
Tovább olvasom >Új támogatások segítik a hazai halgazdálkodás és akvakultúra fejlesztését
Két új pályázati felhívás összesen több mint 8 milliárd forint…
Tovább olvasom >További cikkeink
Közeleg a Lidl Balaton-átúszás
A jövő héten, július 26-án rendezik a 43. Lidl Balaton-átúszást,…
Tovább olvasom >Tudatos táplálkozás – az okos döntések számítanak, nem a szigorú szabályok
Továbbra sem érzik a fogyasztók, hogy enyhülne rajtuk a magas…
Tovább olvasom >Falusi romantika Budapest szívében: megnyitott a Puli és Juhász pesti csárda a belvárosban
Harcsapaprikás, túrós csusza és aranygaluska – juhászbölcsességgel tálalva, puli-lelkesedéssel fűszerezve.…
Tovább olvasom >