Dinamikus növekedés és kihívások a globális kávépiacon
A globális kávépiac jelentős bővülés előtt áll, mivel a kereslet növekedése és a fogyasztási szokások átalakulása új lendületet ad az iparágnak. Ugyanakkor a termelés komoly kihívásokkal küzd, melyek a klímaváltozás, a kártevők és az extrém időjárási viszonyok miatt az ellátási lánc alapjait veszélyeztetik. Ez az egyre növekvő kereslet és a bizonytalan kínálat kombinációja az árakat is drasztikusan emelte: az arabica kávé ára 47 éve nem látott magasságokba emelkedett – írja az Agrárszektor.
Az arabica kávé határidős jegyzése a közelmúltban minden idők egyik legmagasabb szintjére, fontonként 3,08 dollárra ugrott, amit legutóbb 1977-ben tapasztaltak. Az áremelkedés mögött elsősorban Brazília gyenge terméskilátásai állnak, de a globális kínálati láncban tapasztalható más problémák is hozzájárultak.
Brazília, a világ legnagyobb kávétermelője, az idei szezonban jelentős veszteségeket szenvedett el. Az áprilistól kezdődő aszály súlyosan érintette a kávéfák virágzási időszakát, ami a 2025/26-os arabica terméskilátásokat is negatívan befolyásolja. Az USDA Külföldi Mezőgazdasági Szolgálata (FAS) friss előrejelzése szerint Brazília kávétermése 2024/25-re mindössze 66,4 millió tonna lehet, szemben a korábban becsült 69,9 millió tonnával. Ez a visszaesés a kávékészletek jelentős csökkenéséhez is vezetett: a 2024/25-ös szezon végére a készleteket mindössze 1,2 millió zsákra becsülik, ami 26%-kal kevesebb az előző szezonhoz képest.
A kávépiac nehézségei nem korlátozódnak Brazíliára. Costa Ricában heves esőzések okoztak súlyos károkat, amelyek országos vészhelyzethez vezettek. Az ICAFE kávéintézet becslése szerint az éves kávétermesztés 15%-a megsemmisült, tovább szűkítve a globális kínálatot.
Miközben a termelés nehézségekkel küzd, a kávé iránti kereslet világszerte növekszik, részben a fogyasztók változó szokásainak köszönhetően. Az egyre népszerűbbé váló specialty kávék és az otthoni kávéfogyasztás erősödése is fokozza a nyomást a kínálati oldalon. A kereslet és kínálat közötti egyensúly megbomlása az árak további emelkedését vetíti előre.
A kávépiac növekedése ígéretes, de a termelőknek gyorsan alkalmazkodniuk kell a klímaváltozás és az időjárási kihívások jelentette veszélyekhez. Az innovációk és fenntartható gyakorlatok kulcsfontosságúak lehetnek a termelés fenntartása érdekében. Azonban, ha a problémák megoldatlanok maradnak, a kávéipar tartós válsággal nézhet szembe, ami nemcsak a termelőkre, hanem a fogyasztókra is hatással lesz világszerte.
Kapcsolódó cikkeink
Robbanás előtt a kávé és a tea ára
A reggeli kávé vagy a délutáni tea nem csupán ízlés…
Tovább olvasom >Túlteljesítette a Nescafé a regeneratív gazdálkodásból származó kávébeszerzéssel kapcsolatos célját
A Nestlé nemrégiben bejelentette, hogy a Nescafé márka 2023-ban a…
Tovább olvasom >Fúziót fontolgat a Lavazza és a Dallmayr– európai kávéóriás jöhet létre
Az olasz Lavazza kávékonszern egyesülést fontolgat a német Dallmayr vállalattal…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szárazság, technológiai verseny és összefogás: beindult a hazai dinnyeszezon
Komoly kihívások közepette indul a 2025-ös magyar dinnyeszezon: a csapadékhiány,…
Tovább olvasom >Vezetőváltás a Fornettinél: Szabó Nándor az új ügyvezető igazgató
2025. július 1-jétől Szabó Nándor tölti be a Fornetti ügyvezető…
Tovább olvasom >Változás a Zwack vezetésében: Belovai Csaba a Zwack Unicum Nyrt. új vezérigazgatója
A Zwack Unicum Nyrt. tulajdonosi döntése értelmében 2025. július 1-től…
Tovább olvasom >