Díjnyertes boltok és POP projektek

Szerző: Kátai Ildikó Dátum: 2021. 01. 21. 11:04

A POPAI Magyarország* anyaszervezete, a Shop! központ a Retail Design Institute-tal együttműködve mutatta be a tavalyi év győztes instore koncepcióit a 2021. 01. 21-én tartott webinárium keretében.

Webinárium előadók

Összesen 160-an regisztráltak a prezentációra, Argentina, Ausztria, Brazilia, Kanada, Cseh Köztársaság, Franciaország, Németország, Magyarország, Hollandia, Oroszország, Szlovákia, Dél- Afrika, UK, USA országokból. Az időeltolódás miatt Ausztrália, Új Zéland, Kína és Japán Shop! és POPAI tagszervezetei felvételről mutatják be érdeklődő tagjaiknak a virtuális találkozó anyagát.

Őrült színkavalkád

A Retail Design Intézet vezetője, Cynthia Hirsch először ízelítőt mutatott a nemzetközi palettáról,  kreatív, érdekes megoldásokat hozott az általuk szervezett 49. Nemzetközi Dizájnversenyről. Velence, Montreál, Szöul, Pittsburg, Dartford, New York legérdekesebb boltjairól mutatott képeket.

Psicho Bunny üzlet

Psycho Bunny pop-up üzlet Miami egyik frekventált bevásárlóközpontjában

A vizuális merchandising innovációs díjat a Maimiban található Psycho Bunny nyerte el. Az AEdifica Design Studio vezetője Stephane Bernier a panelbeszélgetés során kiemelte, hogy szerencsés helyzetben kapták meg a bolt kialakítás feladatát, mert korábban a Psycho Bunny csak nagykereskedelmi és online tevékenységet folytatott. Nem is ismerte közvetlenül a vásárlói összetételét, így tiszta lappal vághattak bele az első márkabolt megtervezésébe. Miami frekventált bevásárlóközpontjában, prémium környezetben, igényes boltok közé álmodhatták meg ennek a különleges ruházati márkának az első ideiglenes fizikai boltját. Fiatalos, bátor, színes, friss és új elgondolású, popart pop-up bolttervvel rukkoltak elő, amit a megbízó el is fogadott. Az első teszt óta további 28 hasonló pop-up, ideiglenes megjelenéssel tűntek fel több államban.

Psycho Bunny bolt

Az első Psycho Bunny fizikai megjelenés, pop-up üzlet Miamiban

Az év boltja, az építészeti, vevőélmény és digitális integráció innovációs díjak nyertese a shanghai Cadillac Ház lett. Ez a háromemeletes, futurisztikus látogatóközpont a Cadillac márka múltjába, jelenébe, jövőjébe enged interaktív bepillantást elsősorban a kínai kreatív érdeklődésű, feltörekvő nemzedékeknek.

Év boltja a Retail Design Intézet versenyében

A shanghai Cadillac House az év boltja a Retail Design Intézet versenyében

Cynthia Hirsch a brazil dizájnverseny nevezőinek munkáiból is válogatott prezentációja végére néhány érdekességet.

Szivardisplay utazóládában

Az észak-amerikai POP verseny, az OMA Awards a világ legnagyobb hagyományokkal bíró instore versenye, 1958 óta rendezik meg az Egyesült Államokban. A 2020-as győzteseket Ryan Brevda, a Shop! igazgatótanácsának tagja, a Ryan Scott Displays vezetője mutatta be. Részletesen a szakbolt kategóriában győztes Davidoff Avo szivar bevezetését támogató utazóláda display családot emelte ki, a Great Northern Instore tervezői segítségével. Dan Sebanosh igazgató és Rhonda Foster szenior dizájner kérdésekre válaszolva elmondták, hogy a szűk budget volt a projekt legnagyobb kihívása. Először igazi utazóládákat akartak kihelyezni, de hamar kiderült, hogy csak hullámlemezből dolgozhatnak. A végeredmény hiteles, élethű, egyedi és meggyőző lett, így lettek kategóriájuk legjobbjai és nyertek arany indián trófeát.

Davidoff szivar display

A Davidoff Avo szivar bevezetését támogató utazóláda display család

A prezentációban szerepelt még a Budweiser displaye, egy almaevésre biztató látványos installáció, a Trónok harca tüskös trónja és egy Milwaukee pallett event raklapsziget is.

Hagyomány és mesterséges intelligencia

Leo van de Polder, a Shop! Global Development igazgatója, a POPAI Benelux korábbi vezetője a Shop! Global Awards győztesei közül válogatott. Ide kapnak meghívást a helyi POP verseny győztesei, ezért a nemzetek diadalaként és a POP Oscardíjaként is emlegetik.

Oak Farms pultok

Az Oak Farms pultjainál is digitális plakátok jelentek meg

Itt is egy szakbolt megoldás került részletes bemutatásra. A hagyományos értékrendű Oak Farms áruházban digitális átalakítást hajtottak végre a bolt dizájnmegújító átépítése során. Henrik Andersson, az Instore screen LLC ügyvezetője elmondta, hogy a sokféle képernyő beszerzése jelentette a legnagyobb kihívást, ugyanis minden print típusú kommunikációs felületet igyekeztek digitálissá alakítani. A képernyőkben beépített kamera van, így a vásárlói viselkedést is jól meg tudják figyelni. Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy egyedül az európai Oak Farms üzletekben jelentett kisebb fennakadást a vásárlókat figyelő, elemző kamerarendszer a GDPR rendelkezések miatt.

Képernyők az Oak Farms üzletében

A különböző méretű digitális képernyők beszerzése volt a legnagyobb kihívás az üzlet digitális átalakítás során

Az előadók felhívták a figyelmet, hogy már nevezhetők a bemutatott versenyek idei fordulói, amelyekre várják a jelentkezőket.

*A POPAI, 2015-től Shop! szervezet Chicago és Hollywood Florida központtal és közel 2000 helyi irodával működő, a Marketing at Retail iparágat összefogó nemzetközi szervezet. Magyarország 2003-ban csatlakozott a POPAI Magyarország Egyesület megalakításával, amely azóta is nonprofit szakmai, edukációs, kutatási és tudástransfer szerepet tölt be, főként az FMCG szektorban. Bővebben: popai.hu

Kapcsolódó cikkeink