Differenciált árakat kínál a termelőknek a Tokaj Kereskedőház Zrt.

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 31. 11:30

Kiemelt átvételi árakkal ösztönzi a minőségi alapanyag előállítását a Tokaj Kereskedőház Zrt., ezért a kiszámíthatóság jegyében az idén minden eddiginél korábban, július végén közzétette a felvásárlási árait – mondta Goreczky Gergely, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója csütörtökön az MTI-nek.

Tokaj-hegyalja

Mintegy ezer hektár területről csaknem kilencvenezer mázsa szőlő, ezen belül akár kétezer mázsa aszúszem felvásárlását tervezi az idén a Tokaj Kereskedőház – ismertette a vezérigazgató. Jelezte, hogy becsléseik szerint az idén a teljes tokaji borvidéken valamivel több mint háromszázezer mázsa szőlőtermés várható, ez jó, közepes mennyiségnek felel meg.

Goreczky Gergely hangsúlyozta, a Tokaj Kereskedőház a tavalyihoz hasonló mennyiségű szőlő megvételére készül, kategóriánként eltérő felvásárlási árakkal ösztönözve az érvényes felvásárlási szerződéssel rendelkező termelőket a minél jobb minőségű szőlő előállítására. Rámutatott: a differenciált árstruktúrával szeretnék elérni, hogy a felvásárolandó szőlő jelentős része teljesen egészségesen, botrytistől – a szőlőt megtámadó penészgomba, amely kedvező körülmények között Tokaj-Hegyalján nemes rothadás formájában jelenik meg az érett termésen – mentes állapotban érkezzen be a feldolgozóüzembe. Ezt a szőlőmennyiséget a friss, könnyű, illetve a prémium száraz borok alapanyagaként tudják felhasználni. A szőlő másik, kisebbik részét pedig magas mustfokú, aszúsodott szőlőként kívánják átvenni, a késői szüretelésű borok és borkülönlegességek alapanyagaként.

A legnagyobb mennyiségben a 17-22 mustfokos kategóriában szüretelnek termést a tokaji borvidéken. Amennyiben a szőlő egészséges, botrytistől mentes, akkor ez megfelelően beérett, kiváló alapanyagot kínál a könnyű, gyümölcsös, mindennapi fogyasztásra szánt száraz és félszáraz piacképes borokhoz. A teljesen egészséges szőlő bruttó ára a tavalyihoz hasonló mértékű, kilónként 80 és 120 forintot fizetnek érte.

A cégvezető megjegyezte, a Tokaj Kereskedőház azért is közölte már most a felvásárlási árait, hogy a termelők eldönthessék, a könnyű száraz borok, vagy a késői szüretelésű borok és borkülönlegességek alapanyagának előállítására törekedjenek. Ez alapján a termést megfelelően szüretelve, illetve gondozva ültetvényeiket a szüretig hátra lévő időszakban tudatosabban szelektálhatják a szőlőt, gyorsíthatják az érést, így „a készítendő borokhoz a legmegfelelőbb minőségű szőlőt tudjuk megvásárolni tőlük” – fűzte hozzá Goreczky Gergely. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink