A Deutsche Bank nem tartja magát felelősnek az élelmiszerárak emelkedéséért

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 21. 11:55

A Deutsche Bank nem hagy fel a mezőgazdasági-befektetési termékei értékesítésével, mivel a legnagyobb német bank szerint nem ők a felelősek a termények árának emelkedéséért. Az élelmiszerárak emelkedése éhínséget okoz a legszegényebb országokban, amiért részben a bank spekulációt támogató tevékenységét okolják – írja a Bloomberg.

A berlini központú Foodwatch októberben a Deutsche Bankot és más pénzintézeteket nevezett meg részben felelősként a legszegényebb országokban zajló éhínségért, mivel szerintük az árak emelkedését a spekuláció okozza. Ez a kijelentés sarkallta a Deutsche Bank volt elnök-vezérigazgatóját, Josef Ackermannt arra, hogy megvizsgálják a bank mezőgazdasági-nyersanyag üzletágát.

“Nem a spekuláció az oka az árak emelkedésének. Bizonyos körülmények között hozzájárulhat a volatilitáshoz, azonban más tényezők is szerepet játszanak az árak változásában” – nyilatkozta Jürgen Fitschen, a bank jelenlegi társ-vezérigazgatója egy sajtókonferencián Berlinben.

A világ élelmiszerárai az ENSZ élelmiszer és mezőgazdasági szervezete (FAO) szerint az elmúlt évtizedben több mint duplájára emelkedtek. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma 2007 és 2009 között világszerte 60 lázadás okát a növekvő élelmiszerárakban látja. “A vezetőség döntése értelmében a Deutsche Bank folytatja a kérdéses alapok értékesítését” – szögezte le Fitschen. A bank egyetért a Nestle vezetője, Peter Brabeck-Letmathe véleményével, miszerint a magasabb árakért nem a spekuláció, hanem egyéb tényezők a felelősek. (portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink