Démonizált súlyfelesleg

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 21. 09:51

Nem kell soványnak lenni – elég, ha fittek vagyunk! Az USA-hoz hasonlóan ma már egyre több a súlyproblémával küzdők száma Európában is. Angliában például ma már a felnőttek közel 70 százaléka túlsúlyos, ezért a kövérség kérdése egyre fontosabbá válik. Azonban egy nemrégiben kiadott könyv – írja a mipszi.hu – meglepő módon azt állítja, hogy valójában nem a túlsúly a fő probléma, a legtöbb kárt pedig pont a fogyókúrák okozzák.

Demonizalt sulyfelesleg

Carl Lavie amerikai kardiológus Az Elhízás Paradoxona (The Obesity Paradox) című könyvében arról ír, hogy az egészség záloga nem a karcsúság, hanem a fittség, amit pedig súlytól függetlenül el lehet érni. Lavie szerint a kövérséget és a zsírt ok nélkül démonizálják a mai társadalmak, holott attól még, hogy valaki nehéz, lehet teljesen egészséges – a lényeg ugyanis az, hogy fittek legyünk, nem pedig az, hogy vékonyak. Noha azt nem tagadja, hogy az elhízás megnöveli a szívbetegség kockázatát, mindezt azzal egészíti ki, hogy a nagyobb darab embereknek jobbak a túlélési esélyeik vékony társaiknál. Ezt nevezi ő az elhízás paradoxonának, hogy miközben a kövérek gyakrabban betegednek meg, a szívbetegek között a nagyobb súlyúak 30-50 százalékkal kisebb arányban halnak meg, mint sovány sorstársaik. A szakember hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem az elhízás propagálása a célja, sokkal inkább az, hogy azok, akik évek óta sikertelenül próbálnak lefogyni, legalább próbáljanak fittek maradni, mert ha ez sikerül nekik, jóval kedvezőbb kilátásaik lesznek a jövőre nézve.

Lavie állításait több évtizedes szakmai múltjára alapozza, melynek során ő maga is számos szívbeteget kezelt a New Orleans-i John Ochsner Szív- és Érklinikán – ennek ellenére egyelőre nem úgy tűnik, hogy álláspontját sokan átvennék az egészségügyben dolgozók közül. Dr. Aseem Malhotra, a dél-londoni Croydon Egyetemi Kórház kardiológusa például továbbra is az elhízást tartja a világot fenyegető legnagyobb veszélynek, és úgy véli, hogy a helytelen étrend sokkal több egészségügyi gondot okoz, mint a mozgásszegény életmód, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás együtt. Véleménye szerint a kövérségért elsősorban a készételek és a gyorséttermi ételek okolhatóak.

Kapcsolódó cikkeink