Demokrácia kontra egészséges étkezés

Szerző: Trade Horeca Dátum: 2013. 03. 13. 11:11

Egy nappal annak életbe lépése előtt „lefújták” a törvénynek a bevezetését, ami az extra méretű (félliteresnél nagyobb adag) cukros üdítőitalok forgalmazását tiltotta volna éttermekben, mozikban, büfékben, stadionokban, utcai árusoknál. A tiltás az ice tea-kre, sport- és energiaitalokra is vonatkozott volna, de nem érintette a cukormentes üdítőket, a tejalapú italokat, gyümölcsleveket és az alkoholos italokat.

Most győzött a demokrácia (vagy az üdítőital-lobbi), egy bíró „önkényesnek és szeszélyesnek” nyilvánította az intézkedést. Ahogy mondani szokták, erőszakkal senki nem teszel boldoggá…

Mint tudott, New Yorkban a felnőttek hatvan, a gyerekeknek pedig közel 40 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. A város már korábban is élenjárt az elhízás elleni harcban, az elsők között vezettek itt be olyan, elsőre komoly ellenérzéseket kiváltó intézkedéseket, mint például a gyorséttermek kötelezését adagjaik kalóriatartalmának jól látható jelzésére.

Michel Bloomberg polgármester javaslata óriási vitát váltott ki, ellenzői már-már a szabadságjogaik lábbal tiprásának állították be az intézkedést, mondván ez Amerika. Ha egy amerikai kövér akar lenni, akkor ebben nem lehet őt megakadályozni – fogadja el ez a tábor szívesen az „elvet”, ám sokan, sok ismert, népszerű személyiség is kiállt az ötlet mellett. Szerintük a cukor az oka annak, hogy az
Államokban járványszerűen terjed a cukorbetegség, szívbetegségek, magas vérnyomás.

Kétségtelen tény, az amerikaiak napi 2-300 kalóriával fogyasztanak többet, mint 30 évvel ezelőtt, és a többletet jórészt a cukrozott italokkal viszik be. ennek is elismeréseképpen a Coca Cola maga is elhízásellenes kampányba kezdett az idei év elején.

Kapcsolódó cikkeink