Demeter Csaba az év egri bortermelője

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 10. 11:15

Az ország történelmi borvidékén, az Egri Borvidéken immáron 17. alkalommal adták át tegnap Az év egri bortermelője díjat, amelyet most Demeter Csabának ítéltek oda. Az Egri Hegyközség tagjai szavaznak minden évben arról, hogy melyik helyi borászt illetheti meg ez a kitüntetés, és ez alapján a Hegyközség kilenctagú választmánya dönt végül a díj odaítéléséről. A Demeter Pincészet számára a számos külföldi és hazai díj után különösen fontos elismerés ez, hiszen ez a közvetlen környezet visszaigazolása, hogy jó úton járnak.

Demeter 4

A Bükk hegység déli lankáin elterülő Egri Borvidéken, a Kőlyuk pincesoron készíti borait Az év egri bortermelője 2014 díj újdonsült tulajdonosa, Demeter Csaba. Jövőre lesz 20 éve annak, hogy a borász átvette és megreformálta a már 1886-tól működő családi birtokot és pincészetet Egerben, tehát majdnem két évtizede indult el azon az úton, ahol a szakmai tudás, az alázat, az odafigyelés, és a folyamatos tanulni vágyás voltak a társai.

„Amit egyik évben megtanultunk, azt a következő évben felülírja a természet. Minden év hoz valami ismeretlent, ezzel meg kell birkózni és elkészíteni újra a jó borokat.

Szeretem a kihívásokat, olyan borokat szeretek készíteni, amikre büszke lehetek: a könnyűeket, melyeket bármikor elő lehet venni, kellemesen ihatók, mégis hosszan velünk maradnak. És természetesen ott vannak a nagyok, mert határozottak, érett jegyeket mutatnak, és benne van minden érték és nagyság a mi Borvidékünkről” – mondta el Demeter Csaba tegnap Az év egri bortermelője 2014 cím elnyerésekor a XIX. Egri Bikavér Ünnepen az egri Érsekkertben.

Ki lehet az év bortermelője az Egri Borvidéken?
Az év egri bortermelője olyan borosgazda – borász lehet, aki jó borokat készített és azokat mindig szívesen bemutatta és eredményeket ért el borversenyeken itthon és külföldön, segítette és tanította, jó szóval bátorította társait, megbecsülte a szőlőtermesztők fáradságos munkáját, netán maga is termelt szőlőt. Pincéje példamutató rendről és tisztaságról árulkodik, ott mindig szívesen látja a betérő érdeklődőket, borait az egri bor hírnevéhez méltóan értékesíti jó áron és szép formában, ezzel elismerést szerez körünkben is, hazánkban és a nagyvilágban, megbecsüli társait, szóval és tettekkel védi és hirdeti az egri bor jóságát.

Az év egri bortermelője 1997. évben Vincze Béla, 1998 évben Gál Tibor, 1999. évben Dr. Lőrincz György, 2000 évben Dr. Pók Tamás, 2001. évben a Thummerer házaspár, 2002. évben Simon József, 2003. évben Sike Tamás, 2004-ben Varsányi Lajos, 2005-ben Bukolyi László volt, míg 2006-ban ismét Vincze Béla, 2007-ben ifj. Csutorás Ferenc, 2008-ban Dr. Lőrincz György, 2009-ben Ifj. Bolyki János, 2010-ben Hagymási József, 2011-ben a Juhász testvérek, 2012-ben Tóth Ferenc, míg 2013-ban Lamport József voltak.

Kapcsolódó cikkeink