Decemberben is csökkentek a fogyasztói árak az euróövezetben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 01. 20. 11:05

Tavaly decemberben sorban az ötödik hónapban csökkentek a fogyasztói árak éves bázison az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán publikált jelentése alapján.

A fogyasztói árak az euróövezetben decemberben 0,3 százalékkal csökkentek éves bázison. Júliusban 0,4 százalékkal emelkedtek, augusztusban viszont 0,2 százalékkal csökkentek éves összevetésben a fogyasztói árak, azt követően minden hónapban 0,3 százalékos árcsökkenést jelentett a hivatal.
Az előző havihoz képest azonban 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az euróövezetben tavaly decemberben.
Az energiaárak tavaly decemberben éves bázison 6,9 százalékkal csökkentek az euróövezetben, novemberhez képest viszont 1,6 százalékkal emelkedtek. Energiaárak nélkül az éves áremelkedés 0,5 százalék, a havi 0,2 százalék volt.
Az élelmiszerek, dohány és alkoholos termékek ára 1,3 százalékkal emelkedett decemberben az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben, illetve 0,4 százalékkal csökkent a novemberihez képest.
Az energia, élelmiszer, dohány és alkoholos termékek nélkül a fogyasztói árak (maginfláció) 0,2 százalékkal emelkedtek decemberben az euróövezetben éves bázison és 0,4 százalékkal az előző havihoz képest.
Az Európai Unió 27 tagállamában 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak decemberben az egy évvel korábbihoz képest a novemberi 0,2 százalékos éves áremelkedés után.
Az éves áremelkedés 2019 decemberében az euróövezetben 1,3 százalék, az EU-ban pedig 1,6 százalék volt.
Tavaly decemberben a legnagyobb éves árcsökkenést Görögországban regisztrálták, 2,4 százalékosat. Szlovéniában 1,2 százalékos, Írországban 1,0 százalékos volt az éves árcsökkenés. A fogyasztói árak legnagyobb éves emelkedését Lengyelországban mérték decemberben, 3,4 százalékosat. Magyarországon 2,8 százalékos, Csehországban 2,4 százalékos volt az infláció decemberben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink