A lejárt tartozás könnyen tönkretesz

Szerző: jungandrea Dátum: 2017. 09. 04. 10:30

Az üzleti élet örökös körforgás, de mit lehet tenni, ha a lánc hirtelen megszakad, mert partnerünk nem egyenlíti ki időben számláját? A lejárt tartozások könnyen likviditási válsághoz vezethetnek, ezért érdemes már az első pillanatban lépni.

A pénzügyi tervezés a cégek életének legfontosabb része, és egyben az egyik legnehezebb is. A legjobban kialakított program is hamar összeomolhat, ha a számlák ellenértéke nem érkezik meg határidőre. Olyan kihívás ez, amellyel mérettől és tevékenységi szektortól függetlenül minden vállalkozásnak szembe kell néznie.

A kintlévőségek ördögi körbe kényszeríthetik a vállalkozásokat, aminek a következménye a fejlesztések elhalasztása, vagy végső soron akár leépítés is lehet. A likviditási nehézségen túl a követelések kezelése a szervezetet is megterheli: a kollégák idejük jelentős részét a tartozások menedzselésével kell hogy töltsék.


Nemzetközi kutatási adatok azt mutatják, hogy az idő előrehaladtával egyre nehezebb a kintlévőségek sikeres behajtása. Az Intrum Justitia, Európa vezető követeléskezelőjének Magyarországra vonatkozó adatai szerint a 90 napnál nem régebbi tartozások kétszer nagyobb eséllyel hajthatók be, mint az annál régebb óta fennálló követelések. A Magyarországon 20 éve dolgozó professzionális követeléskezelő szakértői szerint egyetlen cég is könnyen olyan nem fizetési láncot indíthat el, amely partnerei életében súlyos financiális problémákhoz vezet.

A legjobb megoldás tehát az, ha a lejárt tartozások menedzselését szakértő követe­léskezelőre bízza a vállalkozás, hiszen így el­kerülhetők a súlyos következmények, és biz­tosítható a cég pénzügyi stabilitása. (x)

Kapcsolódó cikkeink