Debreceni kutatók vizsgálják a tokaji borokat

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 15. 11:23

Debreceni kutatók vizsgálják a jövőben a tokaji borokat – erről állapodtak meg szerdán a Debreceni Egyetem (DE) és Mád vezetői.

Tokaj-hegyalja

A kutatást és az oktatást is érintő együttműködési megállapodás aláírását követő sajtótájékoztatón Tatárka József (független), Mád polgármestere régi vágyuknak nevezte, hogy tudományosan is alátámasszák a tokaji borok különlegességét.

A Debreceni Egyetem segítségével szeretnék bizonyítani a borokban megjelenő ásványok egyedi és pozitív élettani hatásait, ami remélhetőleg élénkíti a térség turizmusát, és a helyi gazdaságfejlesztést is pozitívan befolyásolja – mondta.

Mád az infrastruktúra biztosításával járul hozzá az egyetemi kutatásokhoz és az oktatáshoz annak érdekében, hogy a Tokaj-hegyaljai borvidék ötödét magában foglaló terület borai a nemzetközi piacon is erőteljesebben jelenhessenek meg – tette hozzá a polgármester.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora kiemelte: az egyetem egészségipari törekvései találkoztak Mád elképzeléseivel, a megállapodás keretében a többi között a hegyaljai borok élettani és orvosbiológiai hatását fogják vizsgálni.

“Kutatóink azt elemzik, milyen biológiailag aktív komponensek hasznosulnak akkor, ha például furmintot vagy hárslevelűt iszunk. Ezeknek a boroknak számos népbetegség gyógyításában lehet fontos szerepük, ilyenek többek között az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések” – mondta a rektor.

Hozzátette: az együttműködés keretében további turisztikai, egészségtudományi kutatásokat terveznek, de az agrártudományokat és az élelmiszeripart is bevonják a közös munkába.

Tatárka József kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a térségi gazdaságfejlesztés élénkítése érdekében a mádi önkormányzat szívesen támogatná egy közösségi főiskola létrehozását a településen.

A közösségi főiskola segítséget nyújthatna a fiatalok helyben tartásában: a térségben használt borászati technológiák speciális szaktudást igényelnek, ezért szükség van a megfelelően képzett munkaerőre – fűzte hozzá a polgármester. (MTI)

Címkék: , , ,

Kapcsolódó cikkeink