Debreceni kutatók vizsgálják a tokaji borokat
Debreceni kutatók vizsgálják a jövőben a tokaji borokat – erről állapodtak meg szerdán a Debreceni Egyetem (DE) és Mád vezetői.
A kutatást és az oktatást is érintő együttműködési megállapodás aláírását követő sajtótájékoztatón Tatárka József (független), Mád polgármestere régi vágyuknak nevezte, hogy tudományosan is alátámasszák a tokaji borok különlegességét.
A Debreceni Egyetem segítségével szeretnék bizonyítani a borokban megjelenő ásványok egyedi és pozitív élettani hatásait, ami remélhetőleg élénkíti a térség turizmusát, és a helyi gazdaságfejlesztést is pozitívan befolyásolja – mondta.
Mád az infrastruktúra biztosításával járul hozzá az egyetemi kutatásokhoz és az oktatáshoz annak érdekében, hogy a Tokaj-hegyaljai borvidék ötödét magában foglaló terület borai a nemzetközi piacon is erőteljesebben jelenhessenek meg – tette hozzá a polgármester.
Szilvássy Zoltán, a DE rektora kiemelte: az egyetem egészségipari törekvései találkoztak Mád elképzeléseivel, a megállapodás keretében a többi között a hegyaljai borok élettani és orvosbiológiai hatását fogják vizsgálni.
„Kutatóink azt elemzik, milyen biológiailag aktív komponensek hasznosulnak akkor, ha például furmintot vagy hárslevelűt iszunk. Ezeknek a boroknak számos népbetegség gyógyításában lehet fontos szerepük, ilyenek többek között az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések” – mondta a rektor.
Hozzátette: az együttműködés keretében további turisztikai, egészségtudományi kutatásokat terveznek, de az agrártudományokat és az élelmiszeripart is bevonják a közös munkába.
Tatárka József kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a térségi gazdaságfejlesztés élénkítése érdekében a mádi önkormányzat szívesen támogatná egy közösségi főiskola létrehozását a településen.
A közösségi főiskola segítséget nyújthatna a fiatalok helyben tartásában: a térségben használt borászati technológiák speciális szaktudást igényelnek, ezért szükség van a megfelelően képzett munkaerőre – fűzte hozzá a polgármester. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Liptai Zsolt lett az év bortermelője
A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2024 elismerését…
Tovább olvasom >8 millió palack szeszesital és 225 visszaváltó automata várja a vásárlókat
8 millió palack, illetve doboz alkoholos itallal készült a Tesco…
Tovább olvasom >A megújult ProWein mindenkit lázba hoz
„Fedezd fel a holnap ízeit” mottóval, friss és modern megjelenéssel,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >Vállalkozásra szabott csarnokok segítik a KKV-k fejlődését és növekedését
A RaktárAD belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező logisztikai fejlesztő új fejezetet…
Tovább olvasom >