Debreceni kutatók vizsgálják a tokaji borokat
Debreceni kutatók vizsgálják a jövőben a tokaji borokat – erről állapodtak meg szerdán a Debreceni Egyetem (DE) és Mád vezetői.
A kutatást és az oktatást is érintő együttműködési megállapodás aláírását követő sajtótájékoztatón Tatárka József (független), Mád polgármestere régi vágyuknak nevezte, hogy tudományosan is alátámasszák a tokaji borok különlegességét.
A Debreceni Egyetem segítségével szeretnék bizonyítani a borokban megjelenő ásványok egyedi és pozitív élettani hatásait, ami remélhetőleg élénkíti a térség turizmusát, és a helyi gazdaságfejlesztést is pozitívan befolyásolja – mondta.
Mád az infrastruktúra biztosításával járul hozzá az egyetemi kutatásokhoz és az oktatáshoz annak érdekében, hogy a Tokaj-hegyaljai borvidék ötödét magában foglaló terület borai a nemzetközi piacon is erőteljesebben jelenhessenek meg – tette hozzá a polgármester.
Szilvássy Zoltán, a DE rektora kiemelte: az egyetem egészségipari törekvései találkoztak Mád elképzeléseivel, a megállapodás keretében a többi között a hegyaljai borok élettani és orvosbiológiai hatását fogják vizsgálni.
„Kutatóink azt elemzik, milyen biológiailag aktív komponensek hasznosulnak akkor, ha például furmintot vagy hárslevelűt iszunk. Ezeknek a boroknak számos népbetegség gyógyításában lehet fontos szerepük, ilyenek többek között az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések” – mondta a rektor.
Hozzátette: az együttműködés keretében további turisztikai, egészségtudományi kutatásokat terveznek, de az agrártudományokat és az élelmiszeripart is bevonják a közös munkába.
Tatárka József kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a térségi gazdaságfejlesztés élénkítése érdekében a mádi önkormányzat szívesen támogatná egy közösségi főiskola létrehozását a településen.
A közösségi főiskola segítséget nyújthatna a fiatalok helyben tartásában: a térségben használt borászati technológiák speciális szaktudást igényelnek, ezért szükség van a megfelelően képzett munkaerőre – fűzte hozzá a polgármester. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Magyar siker a világ legjobb borászatainak rangsorában: a Szepsy Pince a 43. helyen
2024-ben is közzétették a World’s Best Vineyards rangsorát, amely az…
Tovább olvasom >Piacismeret, kapcsolatépítés, marketing
Nem feltétlenül egyforma tapasztalatokkal a hátuk mögött, de egyformán meghatározó…
Tovább olvasom >Hullámvölgyből kifelé
Idén az extrém meleg időjárásnak köszönhetően a megszokottnál jóval korábban kezdődött…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hogyan fognak az európaiak vásárolni az idei ünnepi szezonban?
A ShopFully és az Offerista Group az „Holiday Shopping Study…
Tovább olvasom >Az irodapiacon túlkínálat, a kiskereskedelmi ingatlanok és szállodák terén visszatérő kereslet várható 2025-ben
A magyar kereskedelmi ingatlanpiacot jelenleg a tranzakciószámok csökkenése és a…
Tovább olvasom >Czomba Sándor: jövőre kilenc százalékkal nő a minimálbér
Jövőre kilenc, két év múlva tizenhárom, három év múlva pedig…
Tovább olvasom >