Debreceni kutatók vizsgálják a tokaji borokat
Debreceni kutatók vizsgálják a jövőben a tokaji borokat – erről állapodtak meg szerdán a Debreceni Egyetem (DE) és Mád vezetői.
A kutatást és az oktatást is érintő együttműködési megállapodás aláírását követő sajtótájékoztatón Tatárka József (független), Mád polgármestere régi vágyuknak nevezte, hogy tudományosan is alátámasszák a tokaji borok különlegességét.
A Debreceni Egyetem segítségével szeretnék bizonyítani a borokban megjelenő ásványok egyedi és pozitív élettani hatásait, ami remélhetőleg élénkíti a térség turizmusát, és a helyi gazdaságfejlesztést is pozitívan befolyásolja – mondta.
Mád az infrastruktúra biztosításával járul hozzá az egyetemi kutatásokhoz és az oktatáshoz annak érdekében, hogy a Tokaj-hegyaljai borvidék ötödét magában foglaló terület borai a nemzetközi piacon is erőteljesebben jelenhessenek meg – tette hozzá a polgármester.
Szilvássy Zoltán, a DE rektora kiemelte: az egyetem egészségipari törekvései találkoztak Mád elképzeléseivel, a megállapodás keretében a többi között a hegyaljai borok élettani és orvosbiológiai hatását fogják vizsgálni.
„Kutatóink azt elemzik, milyen biológiailag aktív komponensek hasznosulnak akkor, ha például furmintot vagy hárslevelűt iszunk. Ezeknek a boroknak számos népbetegség gyógyításában lehet fontos szerepük, ilyenek többek között az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések” – mondta a rektor.
Hozzátette: az együttműködés keretében további turisztikai, egészségtudományi kutatásokat terveznek, de az agrártudományokat és az élelmiszeripart is bevonják a közös munkába.
Tatárka József kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a térségi gazdaságfejlesztés élénkítése érdekében a mádi önkormányzat szívesen támogatná egy közösségi főiskola létrehozását a településen.
A közösségi főiskola segítséget nyújthatna a fiatalok helyben tartásában: a térségben használt borászati technológiák speciális szaktudást igényelnek, ezért szükség van a megfelelően képzett munkaerőre – fűzte hozzá a polgármester. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: már a Somlói borvidéket is elérte a súlyos betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) friss laboratóriumi vizsgálatai alapján immár…
Tovább olvasom >A borok suttogója vagy tudós? Avagy mit tud egy Master of Wine?
A Master of Wine (MW) hivatást ezernyi mítosz lengi körül…
Tovább olvasom >Vízválasztó év a szőlészetben: így küzdenek a borászok az aszállyal
A virágzás utáni szakaszban járó szőlőültetvények számára most kritikus a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >