Debreceni bormustra: megválasztották a csúcsborokat

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 11. 30. 11:10

Tokaji és egri borok lettek az idei, IV. Debreceni Bormustra csúcsborai – jelentették be szombat délután, a bormustra megnyitóján a cívisvárosban.

vorosbor

Kovács Pál, a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület elnöke, a Debreceni Borozó szaklap kiadója elmondta: a bormustrára a lap bortesztjein legjobban szereplő húsz borászat kapott meghívást.

A borteszteken majdnem ötven borász 250 bort tesztelt, s három kategóriában választották ki a Debreceni Bormustra csúcsborait.

A fehér száraz bor kategóriában a tokaji Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2011-es évjáratú Béres Lőcse furmintja kapta meg a csúcsbor minősítést.

A száraz vörös borok közül a Gróf Buttler Borászat Egri Syrah Superior Nagy-Eged 2011. bora lett a csúcsbor.

Az édes borok kategóriában a Holdvölgy Intuition No2 2008-as tokaji sárgamuskotálya nyerte el a csúcsbor minősítést.

Kovács Pál a megnyitón elmondta: a debreceni bormustra az elmúlt években Kelet-Magyarország egyik legszínvonalasabb rendezvényévé nőtte ki magát. Az a céljuk, hogy kiterjesszék országos rendezvénnyé, miután a borteszteket közreadó Debreceni Borozó is az egyetlen ingyenes, országos terjesztésű borászati szaklap.

Kovács Pál, akit az idén a Borászok barátja díj öt jelöltje közé is megválasztottak, kifejtette: missziónak tekinti a kulturált borfogyasztás terjesztését és az erre épülő borturizmus fejlesztését Magyarországon.

“Szeretnénk, ha egyre többen értenék: a bor nem csupán alkoholos ital, hanem olyan termék, amely összehozza az embereket, benne van a borász és a fogyasztó lelke” – foglalta össze a borászok hitvallását a szakember.

Angi János, a debreceni Déri Múzeum igazgatója rámutatott: a múzeum azzal kíván hozzájárulni a kulturált borfogyasztás népszerűsítéséhez, hogy immár második alkalommal biztosított helyet a debreceni bormustrának.

Az idei bormustrán a mátrai, az egri és a tokaji borvidék húsz borászata mellett vendégként három pezsgőgyártó is jelen van a Déri Múzeum dísztermében. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink