Danone: Tegyünk Együtt a Gyermekekért!

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 10. 02. 11:55

Új egészségnevelő programmal ismerkednek meg a 2013/14. tanévben hat zuglói általános iskola tanulói és pedagógusai. A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” oktatási program keretében az 5. osztályos tanulók a kiegyensúlyozott táplálkozás, a mindennapi mozgás és az egészséges életmód alapjait sajátíthatják el interaktív, játékos formában. A Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. által indított program Budapest Főváros XIV. kerületi Önkormányzata és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapest XIV. kerületi Tankerülete elvi támogatásával valósul meg.

Danone

Idén 15. alkalommal indult útjára a Danone Kft. „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” (TEGY) társadalmi célú programja. A vállalat az 1999-ben elindított keretprogramja égisze alatt valósítja meg a társadalmi célú támogató kezdeményezéseit. Ezen eltelt időszak alatt a cég összesen 305 millió forint támogatást nyújtott, ezen belül, több mint 274 millió forinttal segítette a magyarországi gyermek-onkológiai és rehabilitációs központok által kezelt daganatos beteg gyermekek rehabilitációját és egészséges klinikai táplálkozásukat segítő programok megvalósítását.
2013-ban a TEGY program keretében a Danone Kft. egy új területen célozza erősíteni társadalmi tevékenységét. Az idei év első félévében Budapesten, Kőbányán, Debrecenben és Szegeden indította el a Danone Kft. az oktatási programját – az egészséges életmódot és táplálkozást támogató küldetésével összhangban –, melyben több mint ezer kőbányai, debreceni és szegedi általános iskolás, valamint közel száz pedagógus vett aktívan részt.

Az oktatási programmal a Danone Kft. a 7–14 éves gyermekek számára kíván útmutatást adni, hogy játékos formában ismerjék meg és sajátítsák el az egészséges életmód alapelveit, s egészségtudatos fiatalokká-felnőttekké váljanak. Az érintett korcsoportba tartozó gyerekek egy része szabadidejét legtöbbször a televízió és a számítógép előtt tölti, nem igazán élvezi a mozgás és a sport előnyeit-örömeit, továbbá – a nem megfelelő táplálkozási szokások miatt – többségük nem ismeri kielégítően a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás fő elemeit.

Az egészséges életmódra nevelést nem lehet elég korán kezdeni, annak alapjait már gyermekkorban meg kell teremteni. A TEGY program közvetlenül Zugló általános iskoláiba, a gyerekekhez viszi el a hasznos tanácsokat és tudnivalókat, s számos ötlettel, élménnyel lepi meg a résztvevőket.

Az egyedülálló módon megálmodott, interaktív, játékos program kialakításában és megvalósításában együttműködő szakmai partnerek a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és a GYEP Alapítvány (Gyermekek Egészségnevelő Prevenciós Alapítványa), mely szervezetek hosszú évek óta szoros szakmai kapcsolatban állnak a Danone Kft-vel. A 2013/14. tanév első félévében az 5. osztályos osztályfőnököknek, iskolaigazgatóknak, egészségtan és rekreáció szakos tanároknak szakmai tréningek szervezésére kerül sor, melyek során a részt vevők szakemberektől kapnak ajánlásokat az egészséges életmód hatékony, interaktív tanításához. A pedagógusok munkáját segíti a hasznos tanácsokat és gyakorlati útmutatókat tartalmazó tanári kézikönyv. Az 5. osztályos gyerekek játékos, ismeretterjesztő órák keretében az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatban hallhatnak lényeges információkat, interaktív formában. Továbbá a „Mi van a tányéron?” című munkafüzetből nemcsak a gyerekek, hanem még a szüleik is sok-sok egészséges témával ismerkedhetnek meg alaposabban. Az interaktív órákhoz kapcsolódik az Egészségsátor, mely játékosan, de a tudomány szemszögéből megközelítve mutatja be az egészséges életmódot. „Nagy lépésekkel az egészség felé” címmel lépésszámlálási verseny is meghirdetésre kerül az 5. osztályosok körében, melynek során a diákok játékos formában megtudhatják, vajon hány lépést tettek meg közösen egy hét alatt. „Ezt jól kifőztétek! – Egészségesen finomat!” címmel gasztronómiai pályázatra is sor kerül, melynek során háromfogásos egészséges menüsorral pályázhatnak a részt vevő osztályok. A gyerekek olyan ételsorral nevezhetnek, melynek két kiemelten fontos alapanyaga a tejtermék és a zöldség-gyümölcs. A pályázatokon nyertes osztályok számára két egyedi különlegesség is szerepel majd a nyereményeik között: egyrészt érdekes kirándulásokon vehetnek részt egy-egy, a Danone Kft-vel partnerségi együttműködésben lévő hazai magyar tehenészetbe. Itt a gyerekek megismerhetik egy tejgazdaság mindennapjait, testközelből láthatják a friss tej fejését, minőségi ellenőrzését, tárolását és szállításának módját. Másrészt meglátogathatják a Danone Kft. budapesti friss tejtermékgyártó üzemét, mely üzem immáron közel két évtizede hazai gyártóműhelye a vállalat hazai és export országok fogyasztóinak gyártott friss tejtermékeinek, s ahol a gyerekek megismerhetik a joghurtgyártás kulisszatitkait és elkészíthetik saját álomjoghurtjukat is.

Kapcsolódó cikkeink