Danone: folytatódik a Tegyünk Együtt a Gyermekekért program

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 03. 05. 11:58

Egészséges életmódra ösztönző programmal ismerkednek meg 2014. első félévében 20 általános iskola tanulói és pedagógusai országszerte. A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” oktatási program folytatása keretében az 5. osztályos tanulók a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás és az egészséges életmód alapjait sajátíthatják el interaktív, játékos formában.

danone-tegyunk

A Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. által 2013-ban indított program idén tavasszal Budapest Főváros II. és X. kerületi Önkormányzata, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületeinek elvi támogatásával valósul meg.

Tavaly Budapesten, Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Szombathelyen indította el a Danone Kft. a „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” (TEGY) egészséges életmódra ösztönző programját – a kiegyensúlyozott táplálkozást és életvitelt támogató küldetésével összhangban –, melyben több mint 5.600 általános iskolás és 200 pedagógus vett aktívan részt.

Az oktatási programmal a vállalat a 11–12 éves gyermekek számára kíván útmutatást adni, hogy játékos formában ismerjék meg és sajátítsák el az egészséges életmód alapelveit, s egészségtudatos fiatalokká-felnőttekké váljanak. Az érintett korcsoportba tartozó gyerekek egy része szabadidejét legtöbbször a televízió és a számítógép előtt tölti, nem igazán élvezi a mozgás és a sport előnyeit-örömeit, továbbá – a nem megfelelő táplálkozási szokások miatt – többségük nem ismeri kielégítően a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás fő elemeit.
Az egészséges életmódra nevelést nem lehet elég korán kezdeni, annak alapjait már gyermekkorban meg kell teremteni. A gyermekek táplálkozási szokásait elsősorban a családja alakítja, emellett pedig fontos szerepük van a nevelési-oktatási intézményeknek, a közétkeztetésnek és az egészségprogramoknak is. Gyermekkorban kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy optimálisan milyen minőségű és mennyi energiát adó étel kerül az asztalra, valamint gondoskodni kell a napi rendszeres mozgásról is.

Hazánkban minden negyedik 7-14 éves korú gyermek elhízott vagy túlsúlyos, ami részben az üres kalóriákat tartalmazó, egészségtelen ételek, részben pedig a mozgásszegény életmód következménye. A kiegyensúlyozott, változatos táplálkozást és a mozgás jelentőségét előtérbe helyező programok, mint a TEGY program is, hosszú távon hozzájárulhatnak a gyerekek egészséges életmódjának kialakításához, a felnőttkori táplálkozással összefüggő betegségek, többek között a túlsúllyal, elhízással járó testi-lelki problémák elkerüléséhez.
A TEGY program az idei év első félévében közvetlenül a budapesti II. és X. kerület, valamint Győr és Kecskemét általános iskoláiba, a gyerekekhez viszi el a hasznos tanácsokat és tudnivalókat, s számos ötlettel, élménnyel lepi meg a résztvevőket.

Az egyedülálló módon megálmodott, interaktív, játékos program kialakításában és megvalósításában együttműködő szakmai partnerek az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI), a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és a GYEP Alapítvány (Gyermekek Egészségnevelő Prevenciós Alapítványa), mely szervezetek hosszú évek óta szoros szakmai kapcsolatban állnak a vállalattal. A program során az 5. osztályos osztályfőnököknek, iskolaigazgatóknak, egészségtan és rekreáció szakos tanároknak szakmai tréningek szervezésére kerül sor, munkájukat pedig a hasznos tanácsokat és gyakorlati útmutatókat tartalmazó tanári kézikönyv segíti. Az 5. osztályos gyerekek játékos, ismeretterjesztő órák keretében az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatban hallhatnak lényeges információkat, interaktív formában. Továbbá a „Mi van a tányéron?” című munkafüzetből nemcsak a gyerekek, hanem még a szüleik is sok-sok egészséges témával ismerkedhetnek meg alaposabban. Az interaktív órákhoz kapcsolódik az Egészségsátor, mely játékosan, de a tudomány szemszögéből megközelítve mutatja be az egészséges életmódot. „Futólépésekkel az egészség felé” címmel sportverseny, valamint „Ezt jól kifőztétek! – Egészségesen finomat!” címmel gasztronómiai pályázat kerül meghirdetésre az 5. osztályosok körében. A pályázatokon nyertes osztályok számára egyedi programokat is kínálunk: egyrészt fantasztikus kirándulásokat szervezünk egy-egy, a Danone Kft-vel partnerségi együttműködésben lévő hazai tehenészetbe, másrészt az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetben a gyerekek izgalmas „gasztrotúrán” vehetnek részt, valamint elleshetik az egészséges ételkészítés fortélyait egy neves séf közreműködésével. A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” program keretei között idén fődíjat is hirdetünk: egy nyertes osztályt elviszünk a Nyári kreatív és életmód táborba, amelyet együttműködő partnerünk, a GYEP Alapítvány szervez.

Kapcsolódó cikkeink