Cukorsegítségre számítanak a szőlősgazdák

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 26. 11:30

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kezdeményezte: Magyarország járjon el az Európai Bizottságnál, hogy a hazai bortermelők az engedélyezettnél jobban növelhessék a borok természetes alkoholtartalmát. Vagyis az engedélyezett 1,5 térfogatszázalék helyett az idén további 0,5 térfogatszázalékkal cukorral emelhessék a borok természetes alkoholtartalmát. Az összesen két százalékos növelést a rendkívüli időjárás miatt kialakult helyzet indokolják. Az eddigi tapasztalatok szerint a termelők a szőlőt túlságosan alacsony, 14-15-ös mustfokkal szüretelhetik le, így a módosítás nélkül nem tudnák elérni a 9 százalékos alkoholtartalmat sem.

szolo

A HNT felmérése szerint az idei szüretet nehezíti, hogy július végére, augusztus elejére egyes növényvédő szerek eltűntek a piacról. A legnagyobb károk a dunántúli szőlőkben keletkeztek. A Mátrában, Egerben és Tokajban jobb a helyzet, mivel azon a vidéken kevesebb eső esett. A szőlőárak a tavalyi szint közelében maradnak, azonban az alacsony kategóriás és a földrajzi jelzés nélküli boroknál drágulásra kell készülni. Ezeknél a boroknál az utóbbi időszakban közel 30 százalékos árcsökkenés történt, most egyfajta visszarendeződés várható. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink