Cukorsegítségre számítanak a szőlősgazdák
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kezdeményezte: Magyarország járjon el az Európai Bizottságnál, hogy a hazai bortermelők az engedélyezettnél jobban növelhessék a borok természetes alkoholtartalmát. Vagyis az engedélyezett 1,5 térfogatszázalék helyett az idén további 0,5 térfogatszázalékkal cukorral emelhessék a borok természetes alkoholtartalmát. Az összesen két százalékos növelést a rendkívüli időjárás miatt kialakult helyzet indokolják. Az eddigi tapasztalatok szerint a termelők a szőlőt túlságosan alacsony, 14-15-ös mustfokkal szüretelhetik le, így a módosítás nélkül nem tudnák elérni a 9 százalékos alkoholtartalmat sem.
A HNT felmérése szerint az idei szüretet nehezíti, hogy július végére, augusztus elejére egyes növényvédő szerek eltűntek a piacról. A legnagyobb károk a dunántúli szőlőkben keletkeztek. A Mátrában, Egerben és Tokajban jobb a helyzet, mivel azon a vidéken kevesebb eső esett. A szőlőárak a tavalyi szint közelében maradnak, azonban az alacsony kategóriás és a földrajzi jelzés nélküli boroknál drágulásra kell készülni. Ezeknél a boroknál az utóbbi időszakban közel 30 százalékos árcsökkenés történt, most egyfajta visszarendeződés várható. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
KSH: szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,7 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 1,4 százalékkal csökkent
Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól…
Tovább olvasom >Gyengén indult az ősz a kiskereskedelemben
Az előző havi, augusztusi adatokhoz viszonyítva nem indult jól az…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligenciával szűri ki az Amazon a hibás termékeket szállítás előtt
Az Amazon „Project P. I.” modellje (a P. I. a private investigator, azaz…
Tovább olvasom >