Cukorhiány Venezuelában

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 05. 24. 11:12

A Coca-Cola dél-amerikai palackozója, a Coca-Cola Femsa SAB felfüggesztette az üdítőitalok gyártását Venezuelában a cukorhiány miatt – olvasható a tozsdeforum.hu-n Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. elemzőjének közlése. A csőd szélére sodródott dél-amerikai államban többek között a nádcukor is hiánycikk.

Coca-Cola2

A palackozó továbbra is gyártja a csökkentett cukortartalmú üdítőket, mint a Coca-Cola Light vagy a Life termék. Ám a cukros változat gyártásának átmeneti beszüntetése negatívan hathat a cégre, hiszen a Coca-Cola Femsa vegyesvállalat nettó profitjának mintegy 7 százaléka származott a múlt évben a venezuelai operációból.

Emlékezhetünk, hogy az anyacég áprilisi gyorsjelentése vegyes képet mutatott. Amennyiben a néhány termékkategóriákban végrehajtott áremelések és a költségcsökkentések hatására organikusan emelkedett a cég árbevétele és profitja. Ugyanakkor az erős dollár rányomta bélyegét az idei első negyedévre.

Az olajáresés által érzékenyen érintett dél-amerikai államban csak heti két napban van áramszolgáltatás, állandó az élelmiszerhiány, s a heti munkanapok száma is kettőre csökkent. Jelenleg nem nagyon látni, hogy mi menthetné meg az országot az államcsődtől. (Faragó József, tozsdeforum.hu)

Kapcsolódó cikkeink