Cukorból érdemes lehet betárazni

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 01. 09. 12:38

A klímaváltozás negatív hatásai miatt csökken a cukornádtermés világszerte, és a cukorárak jelentős emelkedésére lehet számítani a következő időszakban. Több nagy cukortermelő országot sújtott a szárazság, beleértve Indiát és Thaiföldet is, melyek a legnagyobb cukornádexportőrök között szerepelnek. Az aszályhoz kapcsolódó logisztikai problémák tovább nehezítik a cukor nemzetközi piacra jutását.

Nehezedik a világpiaci helyzet

A világpiacon az árak tavaly átlagosan 8,9 százalékkal emelkedtek, és az idei évben további 5,6 százalékos drágulásra számítanak. Magyarországon azonban még ennél is nagyobb mértékű a cukorár-emelkedés. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint novemberre éves alapon 49,7 százalékkal nőtt a cukor kiskereskedelmi átlagára.

A magyar cukorgyártás terén is komoly változások zajlanak. Míg a rendszerváltás idején több mint kéttucat cukorgyár működött az országban, jelenleg csak egy, az osztrák Agrana tulajdonában lévő cukorgyár működik Kaposváron. A gyár tervei között szerepel egy termelői csoport létrehozása a vidéken, amely összefogja a kistermelőket. A csoport célja az, hogy közösen erős pozíciót érjenek el az áralkudoások során, és ezzel növeljék a piaci versenyképességüket.

Póczak Balázs, a márokföldi Magyar Cukor Zrt. tulajdonosa a Haszon.hu-nak elmondta, hogy az inputokat mindenki maga szerezheti be, és csak az értékesítés lenne közös. A vasúti szállítás megoldott lenne a közeli lenti vasútállomásról. A termelői csoport létrehozását a cukorgyár is támogatja, és reményeik szerint a közös erőfeszítések eredményeként sikerül majd hatékonyabban megküzdeniük a magas cukorárak kihívásaival.

A magyar cukornádtermelők így készülnek fel a globális cukorárak emelkedésére, és együttműködésük révén remélik, hogy sikeresen alkalmazkodnak az aktuális piaci körülményekhez.

Kapcsolódó cikkeink