Cukorból érdemes lehet betárazni
A klímaváltozás negatív hatásai miatt csökken a cukornádtermés világszerte, és a cukorárak jelentős emelkedésére lehet számítani a következő időszakban. Több nagy cukortermelő országot sújtott a szárazság, beleértve Indiát és Thaiföldet is, melyek a legnagyobb cukornádexportőrök között szerepelnek. Az aszályhoz kapcsolódó logisztikai problémák tovább nehezítik a cukor nemzetközi piacra jutását.
A világpiacon az árak tavaly átlagosan 8,9 százalékkal emelkedtek, és az idei évben további 5,6 százalékos drágulásra számítanak. Magyarországon azonban még ennél is nagyobb mértékű a cukorár-emelkedés. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint novemberre éves alapon 49,7 százalékkal nőtt a cukor kiskereskedelmi átlagára.
A magyar cukorgyártás terén is komoly változások zajlanak. Míg a rendszerváltás idején több mint kéttucat cukorgyár működött az országban, jelenleg csak egy, az osztrák Agrana tulajdonában lévő cukorgyár működik Kaposváron. A gyár tervei között szerepel egy termelői csoport létrehozása a vidéken, amely összefogja a kistermelőket. A csoport célja az, hogy közösen erős pozíciót érjenek el az áralkudoások során, és ezzel növeljék a piaci versenyképességüket.
Póczak Balázs, a márokföldi Magyar Cukor Zrt. tulajdonosa a Haszon.hu-nak elmondta, hogy az inputokat mindenki maga szerezheti be, és csak az értékesítés lenne közös. A vasúti szállítás megoldott lenne a közeli lenti vasútállomásról. A termelői csoport létrehozását a cukorgyár is támogatja, és reményeik szerint a közös erőfeszítések eredményeként sikerül majd hatékonyabban megküzdeniük a magas cukorárak kihívásaival.
A magyar cukornádtermelők így készülnek fel a globális cukorárak emelkedésére, és együttműködésük révén remélik, hogy sikeresen alkalmazkodnak az aktuális piaci körülményekhez.
Kapcsolódó cikkeink
Túl sok cukrot esznek a legkisebbek
Az ünnepi szezon közeledtével sok gyermek édességfogyasztása jelentősen megnő, ám…
Tovább olvasom >Globális cukorpiaci válság fenyeget: aszály, áradások és exportkorlátozások sújtják a piacot
A világ cukorpiaca jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe, mivel Brazíliában,…
Tovább olvasom >Kakaóhéjból és gyümölcsléből fejlesztik az újfajta, cukormentes csokoládét
Svájci tudósok egy forradalmi módszert dolgoztak ki, amely megváltoztathatja a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >