Cukor cukorból
Érintett is vagyok az ügyben, nehéz tehát semlegesnek maradnom, nem is akarok az lenni. Valami bűzlik a címkézés körül.Elképzelem, mit szól a fogyasztó ahhoz az egykilós cukros zacskóhoz, amire rá van írva: „Tartalma: cukor X %, zsír 0 %” (naná, még jó, és a felmenők nem túl hízelgő tartalmú felemlegetésével már teszi is vissza a polcra). Majd ugyanezt olvasná fordítva a jó Vénuszon. Az elképzelhető reakció ugyanez.
Nos, az Atlanti-óceánon túl a jellemző megközelítés: bármit állíthatsz a címkén, legfeljebb egy dörzsölt ügyvéd a gatyát is lepereli rólad. Európa meg közben mintha a dedó felé mozdulna: a cukorra ráírjuk, hogy nincs benne olaj, és fordítva.
Elmondom, ez kiknek jó: azoknak, akik nem akarják elmondani, hogy a cukor vagy az édesítőszer miféle szénhidrátokat, vagy az olaj miféle zsírsavakat tartalmaz. Hogy ne maradjon hely elmondani az amúgy is nehezen márkázható alapvető cikk kategóriában a minőséget, ne lehessen termék és termék között különbséget és igazságot tenni.
Természetesen komplex receptúrájú termékeknél ez helyes: a címke adjon pontos utalást. De ott is hagyjon helyet a márkakommunikációra!
Isten látja lelkemet (megint ismerőseimet hívom tanúnak): márkapárti vagyok, de nem vagyok privátcímke-ellenes sem. Sőt. De ez a fajta címkézés a gyártói márkák kommunikációs felületét szándékosan kisebbíti (hol hirdetek ezek után egy promót „on-pack”?). És ezzel vesszőparipámat, az értékláncot rombolja.
Ezért jó, hogy megalakult az Európai Alapvető Élelmiszer Platform: hogy ezeket az érdekeket artikulálja.
Mi is létezünk: az élelmiszeripar nehézipara, mi, az alapvetők. Elég nehéz így is.
Nem kell még egy ólomtömb az övtáskánkba.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >