Csúszik az élelmiszer-automaták felügyeleti egységeinek beszerelése

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 12. 12. 11:04

Jelenleg is ütemezetten és folyamatosan zajlik az élelmiszer-automaták felügyeleti egységeinek telepítése, amelyre a november végéig szóló határidőt meg kellett hosszabbítani – írja a magyarhirlap.hu. Július végéig huszonhétezer élelmiszer-automatát regisztráltak a felügyeleti egységek ellenőrzésére kijelölt postánál.

A jelenlegi jogszabályok alapján már csak december végéig működtethetők azok az élelmiszer-automaták, amelyeket az üzemeltetője nem szereltet a készülékekbe a Nemzeti Adó- és Vámhatóságnak adatokat továbbító automatafelügyeleti egységet. Ezek a szerkezetek az élelmiszer-automaták forgalmát mérik, kívülről nem leszerelhetők, az adatokat pedig továbbítják az adóhatóságnak. Azok közül a gépek közül, amelyekbe nem telepítettek ilyet, jó néhányat már jóval a beszerelési határidő előtt elszállítottak. Július végéig több mint huszonhétezer étel- és italautomatára érkezett elektronikus regisztráció a Magyar Postához – tudtuk meg a vállalat társadalmi és kommunikációs osztályától.

A posta augusztus folyamán minden regisztrált automata üzemeltetőjével felvette a kapcsolatot, és bekérte az automaták műszaki adatait, emellett befogadott és feldolgozott több ezer támogatási kérelmet, amelyek elbírálását sok esetben megnyújtotta, mivel hiányosak voltak a beadott dokumentumok. Ahogyan írtuk, mindez azért fontos, mert a felügyeleti egységek karbantartásáért a posta felel, s az állami céget kormányrendelet kötelezi a teendők ellátására.

A piacvezető üzemeltetőkkel teszteket végeztek el, majd kiképezték a szerelőket – saját dolgozóikat és üzemeltetők által kijelölt szakembereket –, írja lapunknak küldött válaszában a posta. A szektor érdekképviseleti szervezetével, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetséggel is folyamatos az együttműködésük. A vezető üzemeltetők alapvetően támogatják a beszereléseket,
de a piaci szereplők többsége ellenérdekelt a bekötések gyorsításában, mivel a már beszerelt felügyeleti egységek után havi szolgáltatási díjat – amelynek törvényben maximalizált összege ötezer forint – kell fizetniük.

A beszerelés egyébként a napokban is ütemezetten és folyamatosan zajlik, s végső időpontját jogszabálymódosítás teszi lehetővé, amelynek kiadása folyamatban van. Ebben közlik a pontos dátumot is. A posta szerint az étel- és italautomatákba szerelt felügyeleti egységeknek köszönhetően nemcsak a jogszerűen működő vállalkozások védelme és az ágazat fehérítése valósulhat meg, hanem pontos adatok ismerhetők meg az automaták áruforgalmáról is. (M. Orbán András, magyarhirlap.hu)

Kapcsolódó cikkeink