Csúcson az euróövezeti beszerzési menedzser index

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 02. 00:05

Több mint három éve a leggyorsabb ütemben nőtt márciusban az euróövezeti feldolgozóipar tevékenysége: a beszerzési menedzser mutató 40 havi csúcsra, 56,6 pontra emelkedett az idei év harmadik hónapjában a februári 54,2 pontról.

Az elemzők 56,3 pontot vártak. Az ötven pont feletti indexérték ágazati növekedést, ez alatt zsugorodást jelez. A kibocsátás mutatója 56,1 pontra nőtt márciusban a februári 54,4 pontról, az új megrendelések indexe pedig immár hatodik hónapja jelzett növekedést márciusban.
A legnagyobb euróövezeti gazdaságban, a németben közel 10 éves csúcsot döntött a feldolgozóipari tevékenység bővülése, Franciaországban, a második euróövezeti gazdaságban2006 november óta a legmagasabb szintre, Olaszországban közel hároméves csúcsra jutott. Még  a rendszeresen csökkenést mutató spanyol index is nőtt, 2007 novembere óta először. A feldolgozóipar elsősorban abból profitált, hogy a gyenge euró és a növekvő globális kereslet segítette az exportot.
A 16 országból álló övezet már a tavalyi harmadik negyedévben túljutott a második világháború óta legmélyebb európai recesszión, de gyors fellendülésre nem lehet számítani: közös pénzt használó uniós államok gazdasága együttesen nagyjából 0,4 százalékkal bővülhetett idei első negyedévben.
A PMI előnye a gyorsaság az állami statisztikai hivatalok nagy minták alapján készülő felméréseihez képest. Az ágazati várakozásokat kifejező index ugyanakkor megbízhatóan jelzi a folyamatokat, a piacok ezért nagy figyelemmel kísérik – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink