Csúcson a Michelin-csillagos vendéglők száma Németországban

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 16. 10:46

Minden korábbinál magasabbra emelkedett Németországban a Michelin-csillagos éttermek száma – derül ki a németországi Michelin-étteremkalauz szerdán Berlinben bemutatott 2013-as kiadásából, amely szerint a múltban nem éppen a konyhaművészetéről híres ország megtartotta a Franciaország mögötti második helyet a lehető legtöbb csillaggal rendelkező vendéglők európai mezőnyében.

A kiadvány alapján a maximális 3 csillaggal büszkélkedő vendéglők száma az egy évvel korábbi 9-ről 10-re emelkedett, ami nemcsak az európai rangsorban elfoglalt második hely megőrzését jelenti, hanem új rekordot is. A fővárosban, Berlinben és a volt NDK területén továbbra sincs három Michelin-csillagos vendéglő, a rendkívül jómódú Baden-Württemberg tartományban viszont már három is van.

Legalább egy Michelin-csillaggal minden korábbinál több, összesen 255 étterem rendelkezik Németországban. A csillagos mezőnybe 29 új étterem került be, 24 viszont kikerült onnan, de nem mind a minőség romlása miatt, ugyanis nyolc vendéglőnek azért hunyt ki a csillaga, mert bezárták vagy hamarosan bezárják.

A német gasztronómia fejlődését leginkább a két Michelin-csillagos vendéglők számának alakulása mutatja: a 2010-es kalauzban 18 kétcsillagos étterem szerepelt, az új kiadásban pedig már kétszer ennyi, összesen 36. Egy év alatt 7 étterem került be ebbe a kategóriába, és Douce Steiner, a baden-württembergi Sulzburgban működő Hirschen főszakácsának személyében már női chef is van a kétcsillagosok mezőnyében.

Ugyanakkor Németország továbbra is jóval elmarad Franciaország mögött, ahol 594 Michelin-csillagos vendéglőt tartanak számon és 26 étterem büszkélkedhet három csillaggal.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink