Csúcson a céges végelszámolások

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 02. 26. 11:20

Az Opten szerint a Covid-járvány vegyes megítélésű hatásaként januárban havi csúcsot döntött a – nyugodt cégbezárást sejtető – végelszámolások szintje, de az alapítások és az induló egyéni vállalkozások száma is rekord-közeli értéket mutatott – olvasható a Népszava Online-on.

 

Januárban 2049 új, nyugodt cégbezárást valószínűsítő végelszámolást tettek közzé, ami minden idők legmagasabb havi értéke – közli az Opten. Az 1719 törlési eljárás ugyanakkor viszonylag alacsony szint, amit a kényszertörlési tilalom indokolhat. Tartozások hátrahagyásával járó felszámolásból 410-et jelentettek, ami szintén emelkedést mutat.

A 2700-as cégbejegyzési érték az év első hava tekintetében hét éves csúcs. Bár az év eleji alapítási kedv általában lanyha, a mostani adat 12 százalékkal több 2020 igen magas éves átlagánál is – hívja fel a figyelmet a céginformációs szolgáltató elemzője, Pertics Richárd.

A jelenségek változatlanul a koronavírus-járványban eredeztethetők. A munkájukat vesztett alkalmazottak kényszervállalkozásokat alapítanak, ami kevéssé egészséges folyamat. A KATA-szigorítások pedig egyéni vállalkozókat terelnek a céges világba, ami bár lehet fájdalmas, de járhat kedvező hatásokkal is. A folyamatok súlya ugyanakkor még nem egyértelmű. Annál is kevésbé, mert a 9600 új egyéni vállalkozás szintén a legmagasabb havi értékek egyike. A törlések és alapítások eredője a hazai cégek jelenleg 519 ezres táborának további bővülését mutatja és vetíti előre – szögezi le az Opten. (nepszava.hu)

Kapcsolódó cikkeink