Csokoládéfesztivál Szolnokon

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 11. 04. 11:10

Édes napok várnak mindazokra, akik november 11. és 13. között ellátogatnak Szolnokra, ahol ötödik alkalommal rendez csokoládéfesztivált az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ.

csokolade

A szervezők tájékoztatása szerint húsz kiállító mutat be csokoládékat, bonbonokat, cup cake-eket és egyéb édességeket a fesztiválon. A kiállítók között lesznek az Angliából Great Taste védjeggyel hazaérkező csokikészítők is. A kézműves csokoládék bőséges kínálata mellett csomagolt édességekből sem lesz hiány, a Stühmer és a Szerencsi nevek például bizonyára sokaknak ismerősek.
Az idei fesztivál az eddig bevált betétprogramok mellett számos újdonságot is tartogat – közölték a szervezők.
Az érdeklődők hallhatnak egyebek mellett arról, hogyan fedezték fel az európaiak a kakaóbabot, mire használták Amerika őslakosai a kakaócserje termését, valamint megtudhatják, miként lett a csokoládé gyógyszerből élvezeti cikké, majd iparággá.
A csokoládéfesztiválhoz immár harmadik alkalommal csatlakozik a dizájnvásár, ahol Magyarország formatervezői a környezettudatosságra hívják fel a figyelmet és az újrahasznosítás szellemében vonultatják fel termékeiket.
A fesztivál keretében fellép többek mellett a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, a Marching Jazz Band, a Szőlőskislaki Artista Iskola és Papp Helgát is hallgathatja a közönség a Nőstények női stand up csapatból. Az eseményen Bernáth József dedikálja majd legújabb könyvét.
A kisebbeket a Madzag Bábegyüttes szórakoztatja a fesztiválon, de lesz hangszerbemutató és posztótechnikával színesített meseelőadásokat is hallhatnak a gyerekek. A miskolci Farkas Béla – aki az utolsó tekenővájók egyikeként képviselte Magyarországot a milánói világkiállításon – is tart majd bemutatót.
A “hangszercsépelőben” a Bélaműhely Sound Art néven ismert formáció ipari hulladékokból, kimustrált használati tárgyakból, hordókból, csövekből, kerékpár-és számítógépalkatrészekből, teknőből, serpenyőkből és papírdobozokból készít hangkeltő eszközöket.
A programok között lesz sütöde, mézeskalács játszóház, vesszőfonó-bemutató, körhinta, csokimozi, meseszobor- és retro számítógép-kiállítás, népi kézműves foglalkoztatók és bemutatók, valamint ökosarok. Az érdeklődők megtekinthetik a textilszobrászati kiállítást, de érdekesnek ígérkezik a kakaóbab-termőhelyek földrajzi térképe is.
A Szolnoki Csokoládéfesztivált a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink