Csökkenthető a csokoládégyártás ökológiai lábnyoma
Az élelmiszerhulladék csökkentésének trendjéhez köthető gyártói törekvéseknek számos figyelemre méltó innovációt köszönhetünk. Ilyen a luxuscsokoládékat készítő svájci Barry Callebaut által alkalmazott új technológia is, amelynek segítségével jelentősen mérsékelhető a csokoládégyártás során keletkező hulladék.
Hagyományosan ilyenkor csak a kakaóbabot dolgozzák fel, a kakaógyümölcs 70 százaléka a szemétbe kerül. Az Barry Callebaut által alkalmazott módszer szerint felhasználják a termésnek a – babot tartalmazó – húsát is, aminek gyümölcsös íze van, ráadásul édessége miatt a termékhez kevesebb cukrot kell hozzáadni. Ugyanakkor hasznosítják a héjat is, ami fontos tápanyagokat tartalmaz, sőt a gyümölcs gyártáskor keletkező levét is, aminek íze ugyancsak gyümölcsös, és tele van magnéziummal, B vitaminokkal, antioxidánsokkal.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Görög uniós biztosjelölt: a közlekedés és a turizmus alapvető pillérei a fenntartható jólétnek és a versenyképességnek
Európának új tervre van szüksége a fenntartható jólét és versenyképesség…
Tovább olvasom >Színe és fonákja
Ahogy arra már többször is utaltunk, a cukrászok termékfejlesztési próbálkozásainak…
Tovább olvasom >15 perc hírnév Kínában – A nap videója
15 percre mindenki híres lehet! – van-e, aki nem ismeri…
Tovább olvasom >