Csökkenthető a csokoládégyártás ökológiai lábnyoma
Az élelmiszerhulladék csökkentésének trendjéhez köthető gyártói törekvéseknek számos figyelemre méltó innovációt köszönhetünk. Ilyen a luxuscsokoládékat készítő svájci Barry Callebaut által alkalmazott új technológia is, amelynek segítségével jelentősen mérsékelhető a csokoládégyártás során keletkező hulladék.
Hagyományosan ilyenkor csak a kakaóbabot dolgozzák fel, a kakaógyümölcs 70 százaléka a szemétbe kerül. Az Barry Callebaut által alkalmazott módszer szerint felhasználják a termésnek a – babot tartalmazó – húsát is, aminek gyümölcsös íze van, ráadásul édessége miatt a termékhez kevesebb cukrot kell hozzáadni. Ugyanakkor hasznosítják a héjat is, ami fontos tápanyagokat tartalmaz, sőt a gyümölcs gyártáskor keletkező levét is, aminek íze ugyancsak gyümölcsös, és tele van magnéziummal, B vitaminokkal, antioxidánsokkal.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Váratlan páros: Magyar nagymama tanította rétest nyújtani a spanyol sztárséfet
Folytatódott Dani García gasztronómiai kalandozása Magyarországon. A Bibo Budapest étlapjára…
Tovább olvasom >14 év alattiak kizárva: új szabályok a budapesti gyógyfürdőkben
Újabb korlátozás lép életbe a fővárosi fürdőkben: a Rudas és…
Tovább olvasom >Így mulat egy kínai úr! – A nap videója
Ha létezik a tenger gyümölcseinek szánt paradicsom, akkor ezek az…
Tovább olvasom >