Csökkentette növekedési előrejelzését a Világbank

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 08. 11:10

Csökkentette világgazdasági növekedési előrejelzését a Világbank az alacsony nyersanyagárak, a fejlett régiókban vontatottan javuló kereslet, a viszonylag gyenge külkereskedelmi forgalom és az egyre apadó tőkeberuházások miatt.

fold

A Világbank januári prognózisában szereplő 2,9 százalékos idei világgazdasági növekedési előrejelzését a mostani Global Economic Prospects jelentésben 2,4 százalékra mérsékelte.

A világgazdasági növekedést fenyegető kockázati tényezők közül a Világbank jelentése a feltörekvő térségek növekedésének további lassulását, az értékpapírpiacokon a befektetői hangulat romlását, a fejlett térségekben esetleg kialakuló stagnálást, a tartósan alacsony nyersanyagárakat, a geopolitikai feszültség éleződését egyes térségekben, valamint a növekedésösztönző monetáris intézkedések hatékonyságával szemben felmerült kétségeket emelte ki. A jelentés rámutat, hogy a negatív kockázatok szaporodtak a januári prognózishoz képest.

A Világbank növekedési előrejelzésének lefelé korrigálását negyven százalékban annak tulajdonítja, hogy a nyersanyag-exportáló fejlődő térségeknek nehézségeket okozott az igazodás az olaj és más nyersanyagok alacsony ára miatt kialakult kondíciókhoz. Ennek az országcsoportnak a növekedési előrejelzését 0,4 százalékra csökkentette a világbank a januári 1,2 százalékról.

A nyersanyag-importőr országok sokkal jobban tudtak igazodni az új kondíciókhoz mint az exportőrök – jegyzi meg a Világbank, rámutat azonban, hogy az alacsony energia- és nyersanyagárakban rejlő lehetőségeket nem feltétlenül tudták teljes mértékben kiaknázni. Az országcsoport növekedése 5,8 százalék lehet az idén, kissé elmaradva a 2015-ös 5,9 százaléktól.

A BRICS-országok közül Kína az idén 6,7 százalékkal növekedhet a tavalyi 6,9 százalék után, India megőrzi 7,6 százalékos növekedési ütemét, Brazíliában és Oroszországban a recesszió mélyül a januárban jelzetthez képest, Dél-Afrika pedig a januárban jelzettnél 0,8 százalékponttal lassabban, 0,6 százalékkal növekedhet az idén.

Magyarország idei növekedési előrejelzését a januárihoz képest 0,1 százalékponttal, 2,6 százalékra javította, a 2017-est 0,3 százalékponttal, 2,4 százalékra csökkentette, a 2018-ast pedig 0,7 százalékponttal, 2,3 százalékra mérsékelte. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink