Csökkentené a Vidékfejlesztési Minisztérium Magyarország élelmiszerpiaci kiszolgáltatottságát

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 29. 14:06

Csökkenteni kell Magyarország élelmiszerpiaci kiszolgáltatottságát, az alapvető élelmiszereknél kialakult nettó importőri pozícióból az önellátás felé kell elmozdulni – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken Tihanyban.

Az államtitkár a cukoripari találkozón tartott előadásában kiemelte, hogy az alapvető élelmiszerek közül különösen a cukor tekintetében kiszolgáltatott az ország, a kormány célja ezért, hogy legyen elegendő cukor elérhető áron. Magyarországnak fel kell készülnie a jelenlegi európai uniós kvótarendszer 2014-es változása utáni időszakra. Hangsúlyozta, hogy a privatizáció miatt a 12 cukorgyárból mára már csak egyetlen működik Magyarországon, és az is külföldi cég, az Agrana tulajdonában van.

A cukoripar megszűnése nem a termelők hibája, mert ők a végsőkig küzdöttek a cukorrépatermelés folytatásáért – mondta Czerván György. “Parlamenti vizsgálóbizottság felállítására van szükség, hogy megtudjuk, mi történt a cukorgyárainkkal, és miért adtuk vissza a cukorkvóta 75 százalékát Brüsszelnek” – mondta. A hazai és külföldi cukoripari szereplők előtt tartott előadásában szólt arról is, hogy egy mezőgazdasági termelőüzem vezetőjeként az EU 2006-os cukorreformját a termelők oldaláról tapasztalta, s az akkori döntés meghozatalakor az unió “fordítva ült a lovon”.

“Az akkori döntésből tanulni kell, a jogszabályokat az unióban hozzák, de mi vagyunk az unió.” Hangsúlyozta, hogy a döntéshozatalba való beavatkozásra a közös agrárpolitika (KAP) reformjának jelenleg is zajló vitája kiváló lehetőséget ad, az erről a magyar elnökség idején a tagállamok által minősített többséggel elfogadott elnökségi következtetés a tükrözi a magyar agrárpolitikai célokat.

A cukorágazatra a néhány hónapja bekövetkezett rendkívüli áremelkedés irányította rá a figyelmet, s a hazai fogyasztásnak a jelenleg érvényes uniós kvóta értelmében csak az egyharmadát – 105 ezer tonnát – állítjuk elő itthon. Az alapvető élelmiszereket – közöttük a cukrot – jelenleg terhelő 25 százalékos áfa csökkentésének lehetőségéről szólva Czerván György kiemelte: komoly kormányzati erőfeszítés van az adókulcs csökkentésére, de a költségvetés jelenlegi helyzete – a hiány 3 százalékon tartása – erősen beszűkíti a mozgásteret.

Az adókulcs radikális – 25 százalékról 5 százalékra – történő csökkentése középtávon gazdaságfehérítő hatású, de rövidtávon óriási bevételkiesést okoz az államnak – tette hozzá. Az Európai Unió is tett erőfeszítéseket a cukorpiaci problémák csökkentésére, de addigra már lecsengett az árrobbanás okozta hisztéria – fogalmazott az agrárgazdaságért felelős államtitkár. Elmondta, hogy az ország kiszolgáltatottságának csökkentésére 2014-ig részletes tervet dolgoznak ki, ebben a kormányzat az egyetlen magyar gyár tulajdonosára, az Agrana cégcsoportra számít – írja az MTI nyomán a ProfitLine.hu.

Kapcsolódó cikkeink