Csökkentek az ipari termelői árak

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 02. 23:36

2014 márciusában a belföldi és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak átlagosan 0,6 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest. Főként az energiaszektor és a feldolgozóiparon belül a járműgyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása és a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás árainak esése befolyásolta az árak alakulását.

2014. márciusban az ipar belföldi értékesítési árai összességében 0,6, ezen belül a feldolgozóipari ágazatok árai 0,3 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest. Legnagyobb mértékben a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (1,6%), gyógyszergyártás (1,5%) és a járműgyártás (1,2%) ágazatok árai estek. Jelentősebb áremelkedést a villamos berendezés gyártása (1,6%) és az egyéb feldolgozóipar és javítás területén (1,5%) mértek. A jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban az árak 1,2 százalékkal csökkentek. Az előző év azonos időszakához képest a belföldi értékesítési árak 2,5 százalékkal estek, míg a feldolgozóipari ágazatok árai összességében 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak.

A forint az euróval szemben 0,5 százalékkal gyengült, az amerikai dollárral szemben 0,7 százalékkal erősödött márciusban.

Kapcsolódó cikkeink