FAO: csökkentek a globális élelmiszerárak
Januárban globálisan csökkentek az átlagos élelmiszerárak 2013. decemberéhez képest – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett elemzésében.
A szervezet minden hónapban kiszámítja élelmiszerár-indexét, mely 203,4 pont lett januárban a decemberi 206,2 pont után. Egy évvel korábban, 2013 januárjában a mutató 210 ponton állt.
Az indexet egy szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg a FAO szakértői. Januárban – főként a készletek növekedésének hatására – a cukor, az olajos magvak és a szemes termények ára csökkent, csupán a tejtermékek ára emelkedett.
2013-ban 1,6 százalékkal mérséklődtek az élelmiszerárak, ezen belül csökkent az olajos magvak, a cukor, és a szemes termények ára, nőtt viszont a tejtermékeké és a húsféléké. (MTI Eco, Világgazdaság Online)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >A vártnál magasabb lett az április infláció
Áprilisban 4,2 százalékos volt az éves infláció, havi szinten pedig…
Tovább olvasom >