FAO: csökkentek a globális élelmiszerárak
Januárban globálisan csökkentek az átlagos élelmiszerárak 2013. decemberéhez képest – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett elemzésében.
A szervezet minden hónapban kiszámítja élelmiszerár-indexét, mely 203,4 pont lett januárban a decemberi 206,2 pont után. Egy évvel korábban, 2013 januárjában a mutató 210 ponton állt.
Az indexet egy szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg a FAO szakértői. Januárban – főként a készletek növekedésének hatására – a cukor, az olajos magvak és a szemes termények ára csökkent, csupán a tejtermékek ára emelkedett.
2013-ban 1,6 százalékkal mérséklődtek az élelmiszerárak, ezen belül csökkent az olajos magvak, a cukor, és a szemes termények ára, nőtt viszont a tejtermékeké és a húsféléké. (MTI Eco, Világgazdaság Online)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Orbán Viktor: jövőre reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés
Reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés 2025-ben Magyarországon –…
Tovább olvasom >Nehéz helyzetben a sertéshúságazat: emelkedő költségek, csökkenő fogyasztás és átalakuló szokások
Évek óta kihívásokkal néz szembe a hazai és az uniós…
Tovább olvasom >Az NGM tájékoztató levélben kéri az embereket, hogy költsenek
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztató levélben fogja értesíteni az önkéntes…
Tovább olvasom >