Csökkent tavaly a falusi turizmus vendégforgalma

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 08. 07. 10:14

A falusi turizmusban a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt csökkent 2012-ben. A szállásfajtát a 2011-es jogszabályváltozások küldték padlóra, de mélyrepülése tavaly is folytatódott. Míg korábban áprilistól szeptemberig tartott a szezon, és akár két hétig is maradtak a vendégek, újabban csak június és augusztus között, inkább hosszú hétvégékre érkeznek.

Az ágazat abban bízik, hogy a 2008-ban meghirdetett fejlesztési pályázatok eredménye most kezd beérni, és javulhat a szolgáltatások színvonala – mondta a Világgazdaság kérdésére Szalay-Zala Andrea, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetség titkára.

A vendégforgalom 2008 óta a harmadára esett vissza. A vendéglátóhelyek száma 7500-ról mára 4200-ra apadt, az évi 800 ezer vendégéjszaka pedig 350 ezerre. Tavaly már csak mintegy 120 ezren vették igénybe ezt a vendéglátási formát. A csökkenés leginkább a Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Dunántúlon jelentős.

Legutóbb a falusi vendéglátók azt vetették fel, hogy feltálalhassák az általuk kifogott halat. (F. I., Világgazdaság Online)

Kapcsolódó cikkeink