Csökkent Magyarország élőmarha-importja

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 07. 20. 11:16

Húsbeszerzésük során a magyarországi áruházláncok támogatják a magyar termelők piacra jutását, számos esetben azonban külföldi áruk behozatalára kényszerülnek, hiszen végesek a hazai szállítói kapacitások – ez volt a Magyar Nemzet körkérdésének tanulsága, amelyet a nagy üzletláncok körében végzett.

szarvasmarha

A cikk megjelenése után több érintett vállalkozás ügyvezetője, tulajdonosa jelezte a lapnak, hogy öt olyan magyarországi vágóhíd is van, amely önállóan képes volna ellátni a hazai fogyasztói igényeket. Eszerint Zalaszentiván, Kalocsa, Jászszentandrás, Gyöngyös és Hajdúnánás is olyan vágóhidat tud felmutatni, ahol adva van az áruellátási biztonsághoz szükséges technikai és logisztikai háttér, mindez alkalmassá teszi őket arra, hogy hosszú távú kereskedelmi kapcsolatokat építhessenek ki a magyar élelmiszerpiac legmeghatározóbb képviselőivel.

Kedvező tendencia, hogy Magyarország élőmarha-importja 12 százalékkal csökkent az idei év első negyedében a 2015 hasonló időszakában beszállított mennyiséghez képest. Az élő szarvasmarha csaknem 60 százaléka Németországból, Hollandiából, illetve Romániából származott. Magyarország marhahúsexportjának mennyisége négy százalékkal, értéke 14 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. (mno.hu)

Kapcsolódó cikkeink