Csökkent júliusban a német üzleti hangulatindex

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 14. 11:15

A vártnál nagyobb mértékben, az előző havi 31,5 pontról 29,7 pontra csökkent júliusban a gazdasági szereplők konjunkturális várakozásait tükröző üzleti hangulatindex Németországban – közölte kedden a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet.

Berlin-plaza

Az index hosszú távú átlagértéke 24,9 pont. Elemzők 30,0 pontot vártak júliusra.

A gazdasági szereplők aktuális helyzetről alkotott véleményét számszerűsítő index 1,0 ponttal 63,9 pontra emelkedett júliusban az előző havi 62,9 pontról.

“Sem a görög adósságválság rendezésének nehézségei, sem a kínai értékpapír piaci zavarok nem hagytak mély nyomot a német gazdaság kilátások megítélésén” – kommentálta a júliusi adatokat Clemens Fuest professzor, a ZEW elnöke. “A mutató enyhe csökkenése ellenére is a német konjunkturális kilátások megítélése összességében pozitív” – mutatott rá.

Az euróövezet konjunkturális kilátásainak megítélése azonban romlott. A várakozásokat tükröző mutató 11,0 ponttal 42,7 pontra esett júliusban, szemben az 51,1 pontos elemzői várakozásokkal.

Az aktuális üzleti környezet megítélését számszerűsítő index viszont javult, 7,2 ponttal mínusz 14,4 pontra emelkedett júliusban az előző havi mínusz 21,6 pontról. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink