Csökkent az euróövezet, nőtt az EU kiskereskedelmi forgalma szeptemberben

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 11. 05. 11:12

Szeptemberben az euróövezetben csökkent, az Európai Unióban nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene havi szinten.

EU

Az EU statisztikai hivatala (Eurostat) csütörtökön arról számolt be, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában 0,1 százalékkal visszaesett a kiskereskedelmi forgalom volumene szeptemberben az előző hónaphoz viszonyítva, míg éves összehasonlításban 2,9 százalékos volt a növekedés.

A 28 tagú Európai Unióban havi összevetésben 0,3 százalékkal, éves alapon 3,7 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben.

Az euróövezeti tagállamokban a szeptemberi havi szintű forgalomcsökkenést az okozta, hogy az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma 0,6 százalékkal mérséklődött, miközben az üzemanyageladás stagnált, a nem élelmiszerek kategóriájába tartozó termékek értékesítése pedig 0,1 százalékkal bővült.

Az Európai Unióban havi összevetésben 0,4 százalékkal nőtt az üzemanyageladás és a nem élelmiszerek kategóriájába tartozó termékek forgalma, ugyanakkor nem változott az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma.

A legnagyobb havi forgalomnövekedést Nagy-Britannia (+2 százalék), Románia (+1,7 százalék) és Málta (+1,1 százalék) érte el szeptemberben.

Magyarországon 0,5 százalék volt a havi szintű növekedés.

A legnagyobb mértékben Portugáliában (-2,2 százalék), valamint Lengyelországban, Belgiumban, Dániában és Lettországban csökkent a kiskereskedelmi forgalom (egyaránt -0,7 százalék).

Éves összehasonlításban az euróövezetben 5,3 százalékkal nőtt az üzemanyagok forgalma, 4 százalékkal a nem élelmiszer szektoré és 1,6 százalékkal az élelmiszereké, italoké és dohánytermékeké.

Az Európai Unióban az üzemanyagok forgalma 5,3 százalékkal, a nem élelmiszer szektoré 4,9 százalékkal, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek eladása 2,3 százalékkal bővült.

Az egy évvel korábbihoz képest Romániában (+12 százalék), Írországban (+8 százalék), valamint Lengyelországban és Nagy-Britanniában (egyaránt +6,3 százalék) nőtt leginkább a szeptemberi kiskereskedelmi forgalom, miközben Luxembourgban (-11,8 százalék), valamint Bulgáriában (-2,5 százalék) és Szlovéniában (-0,4 százalék) csökkent a legnagyobb mértékben.

Magyarországon 5,1 százalék volt az éves szintű növekedés. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink