Csökkent az euróövezet kiskereskedelmi forgalma

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 09. 05. 11:00

Júliusban a vártnál nagyobb mértékben csökkent az előző havihoz képest az euróövezet kiskereskedelmi forgalma az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett kimutatása szerint.

Az idén júliusban az előző havihoz képest szezonális kiigazítással 0,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezet 19 tagállamában és 0,2 százalékkal csökkent az Európai Unió 28 tagállamában.


Az előző hónapban, júniusban az euróövezetben 0,6 százalékkal, az Európai Unióban 0,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom májushoz képest.

Éves bázison, 2016 júliusához képest az idén júliusban az euróövezetben 2,6 százalékkal, az EU-ban 2,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Júliusban havi összevetésben az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom a várt 0,2 százalékos csökkenésnél kevésbé, 0,3 százalékkal csökkent, éves bázison pedig a várt 2,5 százalékos növekedésnél nagyobb mértékben, 2,6 százalékkal nőtt.

Havi bázison a kiskereskedelmi forgalom legnagyobb csökkenését, 1,2 százalékot, Németországban regisztrálták júliusban. Horvátországban 1,1 százalék, Észtországban és Ausztriában 1,0 százalék volt a havi csökkenés.

A legnagyobb havi növekedés Szlovéniában volt júliusban a kiskereskedelmi forgalomban, 1,4 százalékos. Romániában és Svédországban pedig 1,2 százalék volt a forgalomnövekedés.

Az egy évvel korábbihoz képest az idén júliusban Szlovéniában 10,0 százalékkal, Romániában 8,8 százalékkal, Lengyelországban 7,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, míg éves bázison csökkenést csak Belgiumban regisztráltak, egy százalékosat.

Magyarországon júliusban az előző havihoz képest 0,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom, az egy évvel korábbihoz képest pedig 4,2 százalékkal emelkedett. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink