Csökkent az euróövezet gazdasági teljesítménye júliusban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 07. 24. 12:19

Az elemzők által vártnál jobban csökkent az euróövezet gazdasági teljesítménye júliusban a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) hétfőn ismertetett előzetes értékei szerint.

Az euróövezet gazdasága valószínűleg tovább fog zsugorodni

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat egyaránt követő kompozit BMI júliusra vonatkozó előzetes értéke nyolchavi mélypontra, 48,9 pontra gyengült a júniusi 49,9 pontról. Elemzők kevésbé romló mutatóra, 49,7 pontra számítottak.

A szolgáltatóipari BMI előzetes júliusi értéke hathavi mélypontra, 51,1 pontra süllyedt a júniusi 52,0 pontról. Elemzők 51,5 pontot vártak.

A feldolgozóipari BMI 42,7 pontra, 38 havi mélypontra esett a júniusi 43,4 pontról. Szakértők kedvezőbb, 43,5 pontos júniusi mutatóra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A kilátásokat jelző mutatók romlása az euróövezet gazdaságának visszaesésére utal a következő hónapokban, ami a vállalatokat a munkaerő-felvétel visszafogására készteti. Az árnyomás eközben tovább mérséklődött, az átlagos eladási árak csaknem két és fél éve a legkevésbé emelkedtek. A gyártók által felszámított árak a csökkenő kereslet közepette olyan ütemben estek, amire a 2009-es pénzügyi válság óta nem volt példa, miközben a szolgáltatási szektor eladási árainak növekedési üteme 21 havi mélypontra lassult.

Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető gazdasági elemzője szerint „a feldolgozóipar továbbra is az euróövezet Achilles-sarka. A gyártók ismét gyorsuló ütemben csökkentették termelésüket júliusban, miközben a szolgáltatási szektor tevékenysége továbbra is bővül, bár sokkal lassabban, mint az év elején”.

„Az euróövezet gazdasága valószínűleg tovább fog zsugorodni az elkövetkező hónapokban, ahogy a szolgáltatási szektor veszít lendületéből”

– tette hozzá Cyrus de la Rubia.

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink